Politika

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Ateş: Kılıçdaroğlu’nun ABD’ye gitmesi yanlış, bir yere gidecekse millete gitmeli

30 Eylül 2022 15:12

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 9-13 Ekim tarihleri arasında ABD'nin başkenti Washington'a gerçekleştireceği ziyaret ile ilgili konuştu. Ateş, Kılıçdaroğlu’nun söylemleri ile yaptıklarının birbiriyle uyuşmadığını öne sürdü. CHP’nin hiçbir genel başkanının resmi bir görev olmadıkça başka bir ülkeye gitmediğini söyleyen Ateş, “Eğer bir yere gidecekse millete gidecek. Yoksa dış destekle iktidara gelinmez” dedi. 

Şubat 2020’de CHP’den ihraç edilen Eski TBMM Başkanvekili Ateş, Radyo Sputnik’te yayınlanan İsmet Özçelik’le Ankara Farkı programında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ABD’ye gerçekleştireceği ziyareti değerlendirdi.

 CHP’nin emperyalizme karşı ulusal Kurtuluş Savaşı’nı veren ilk siyasi hareket olduğunun altını çizen Ateş, CHP Genel Başkanı'nın Amerika’ya gitmemesi gerektiğini dile getirdi ve şunları söyledi:

“Neden gidiyor, doğrusu ben de anlayabilmiş değilim. CHP’nin kurulduğu tarihten bu güne kadar CHP’nin hiçbir genel başkanı resmi bir görev, resmi bir davet olmadan kalkıp başka bir ülkeye gitmemiştir. Hele hele Amerika’ya hiç gitmemiştir. Neden gitmemişlerdir? CHP emperyalizme karşı ulusal Kurtuluş Savaşı’nı veren ilk siyasi harekettir ve başarıya giden partidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri, felsefesi de anti-emperyalisttir. O nedenle de emperyalizme böyle mesafeli durur. Bu; partinin kurumsal bir kimliğidir, politikasıdır. Sayın Kılıçdaroğlu’nu şöyle anlayamıyorum; Sayın Saymaz’a verdiği demece baktım az önce. ‘Vahşi kapitalizm ve Neo-liberalizm dünyaya çok zarar verdi. Bu vahşi düzene meydan okuyorum, iyi insanlar orada da var, onlarla beraber gidip bu düzene karşı mücadele edeceğim’ diyor. Ama sen vahşi kapitalizmin merkezine gidiyorsun. İktidara gelirsen ekonomiyi Neo-liberalizmin, vahşi kapitalizmin bir numaralı uygulayıcısına teslim edeceğini söylüyorsun. Böyle bir çelişki olabilir mi? CHP genel başkanının böyle bir ifade kullanmaması lazım. Eğer bir yere gidecekse millete gidecek. Yoksa dış destekle iktidara gelinmez.”