Yaşam

"Eşit, kapsayıcı ve birlikte": Beats By Girlz Türkiye Festivali, kasım ayında yapılacak

Beats By Girlz Türkiye, #BuFestivalBizim sloganıyla çıkış yaptı

12 Ekim 2022 15:27

Alternatif bir müzik ve teknoloji buluşması olan Beats By Girlz Türkiye Festivali 4-5-6 Kasım tarihlerinde atölyeler, konuşmalar, DJ performansları ve konserlerle YapıKredi Bomontiada’da ziyaretçilerini ücretsiz olarak ağırlamaya hazırlanıyor.

Müzik endüstrisinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kendi müziğinin peşindeki, kendi hikâyesini anlatmak isteyen genç kadınları destekleyen bir müzik ve teknoloji girişimi olan Beats By Girlz (BBGz), hem dünya çapında ünlü sanatçıları hem de Türkiye’nin her bölgesinden müzisyenleri, teknoloji uzmanlarını, eğitimcileri buluşturarak Türkiye çapında toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten bir müzik ve teknoloji topluluğu yaratmayı amaçlıyor. 

"Eşit, kapsayıcı ve birlikte olma" hedefiyle hareket eden ve #BuFestivalBizim sloganıyla çıkış yapan Beats By Girlz Türkiye Festivali'nde DJ performansları ve konserlerin yanında; atölye, konuşma ve forumlarıyla hem yerel hem de global müzik sahnesinin yaratıcı isimleri katılımcılarla bir araya gelecek.

26 Eylül’de YapıKredi bomontiada’daki yapılan lansman etkinliğinde festival direktörü Beril Sarıaltun üç gün boyunca sürecek festivalin programından belli olan detayları katılımcılarla paylaştı. 

Festivalde neler var?

Konserler ve DJ performansları

4 Kasım #beatsopening: Melike Şahin | DJ Jilet Sebahat

5 Kasım #localbeats: Yerli müzik sahnesinin kadın müzisyenlerinin birlikte görüleceği bu konseptte Duygu Soylu, Dilhan Şeşen, Simge Pınar, Ceren Gündoğdu, Seda Erciyes ve Rewşan Çeliker gibi isimler sahne alacak. Elif Dikeç’in müzik yönetmenliğinde gerçekleşecek konserde orkestrada Nihal Saruhanlı, Yasemin Özler, Seda Kireççi, İpek Ektaş yer alacak.

5 Kasım: DJ Jamz Supernova
5-6 Kasım: BBGzpresents Keşif Sahnesi: Bu bölümde Damla Durakçay, Bîdar gibi müzik kariyerlerinin başındaki genç kadın sanatçılar sahne alacaklar.

Atölyeler

Festivalin #birlikte seçkisinin bir parçası olan ve ücretsiz düzenlenecek olan atölyeler genç kadınların istek ve ihtiyaçlarına göre belirlendi. Atölyelerin içerikleri arasında müzikten kodlamaya, fotoğrafçılıktan DJ’liğe çeşitli konu başlıkları yer alıyor. Ayrıca Türkiye'de yerli sahnenin yaratıcı kadınlarını, yeni jenerasyon müzisyenlerle buluşturan feedback buluşmaları da olacak.

DJ Jamz Supernova ile DJ'lik Atölyesi

Sisterslab ile Kodlama Atölyesi

Dilan Bozyel ile Fotoğrafçılık Atölyesi

Güneş Özgeç ile Feedback Session

Mine Erkaya ile Dolby Atmos ile Ses Miksajı Atölyesi

Ufuk Önen ile Miksin 3 Boyutu Atölyesi

Ufuk Önen ve Aycan Yücel ile Görsel Medyanın Görünmez Kahramanı: Ses

Esin Aydıngöz ile Film Müziği Atölyesi

Konuşmalar

Festivalin #birlikte seçkisinin bir başka parçası ise konuşmalar. Festival katılımcılarını bir araya getirerek ilham verici ve yenilikçi bir paylaşım alanı yaratma hedefiyle yola çıkan konuşmalar, festival kapsamında ücretsiz olarak düzenlenecek.

Teknolojide Fark Yaratanlar
Itır Erhart moderatörlüğünde UP School, İstanbul Blockchain Women

 Farklı Mecralarda İçerik Üretmek
Mental Klitoris - Hazal Sipahi moderatörlüğünde Şokopop (Ekim Acun) ve Sude Belkıs

"Bağımsız Müzisyenlik Mümkün Mü Dersiniz?"
Artemis Günebakanlı moderatörlüğünde Nilipek, Olta Dayanışma, Yazın Kaçan

A Global Look At Gender Equality In the Music Industry
Beats By Girlz’den Erin Barra, ve Saffron Music’ten Lizzy Ellis

Özel projeler: Ideathon, Benim Şehrim Benim Sesim ve Fest-Digital 

British Council Türkiye iş birliğinde ilk kez geçen dönemde hayata geçirilen ve aynı adlı bir albümle ve belgeselle tüm dijital müzik platformlarında paylaşılan “Benim Şehrim Benim Sesim” projesi Beats By Girlz Türkiye Festivali ile birlikte tekrar şehre dönüyor. Türkiye'nin farklı yerlerinden kadınların yaşadıkları şehirleri müzikleriyle yorumladıkları albümle Birleşik Krallık ve Türkiye'de çok ses getiren projeye ikinci edisyonunda, Birleşik Krallık’tan Saffron Records eşlik ediyor. 

Bambaşka müzikal deneyimlere sahip genç kadınları bir araya getiren bu projenin ikinci edisyonunun başvuruları 26 Eylül-18 Ekim tarihleri arasında British Council Türkiye ve Beats By Girlz Türkiye web siteleri üzerinden yapılabilir. Seçilen isimler 27 Ekim’de açıklanacak ve ilk buluşma festivalde gerçekleşecek.

Festivaldeki bir diğer özel projelerden Ideathon, 5-6 Kasım tarihlerinde #birlikte çözüm üretme hedefiyle yola çıkacak.

Özel projelerden Fest-Digital başlığı altında İstanbul Blokchain Women içerik ortaklığıyla NFT sergisi, Gözde Mutluer'in öncülüğünde kurulan Disyon projesi kapsamındaki sanatçıların eserlerinden oluşan bir seçki ve İstanbul Nightlife Projesi özel sergisi yer alacak.

Forumlar

Müzik Eğitiminde Yaşadıklarımız
Moderasyon: Evrim Hikmet Öğüt, Bîdar

Sektörde Nasıl Tutunduk?
Moderator: Selen Gülün

Festival programında yer alacak yeni isim ve içerikler, önümüzdeki günlerde açıklanmaya devam edecek.

Beats By Girlz Türkiye hakkında

Beats By Girlz Türkiye kendi müziğinin peşindeki, kendi hikayesini anlatmak isteyen genç kadınları destekleyen bir müzik ve teknoloji girişimidir.

2013 yılında New York merkezli bir girişim olarak başlayan ve ABD’nin birçok eyaletinin yanı sıra Danimarka, Lizbon, Londra, Berlin, Prag, Güney Afrika ve Paris gibi yerlerin de olduğu 30’un üzerinde bölgede faaliyet gösteren Beats By Girlz ağının bir parçasıdır.

Beats By Girlz Türkiye, topluluğunu güçlendirmek amacıyla dijital müzik programları, müzik teorisi, şarkı sözü yazımı gibi birçok farklı alanda müzik ve teknoloji odaklı eğitim projeleri düzenler, yaratıcı endüstrilerde cinsiyet eşitliği için farkındalığı artıracak içerikler geliştirir. Dünyada eş zamanlı olarak geliştirilen bu müzik eğitimi müfredatı dünyanın önde gelen müzik konservatuarlarından olan biri Berklee College of Music eğitmenlerinin desteğiyle oluşturulmuştur. Müzik üretiminin demokratikleşmesi ve erişilebilir olması için sistem düşüncesi yaklaşımıyla farklı ölçeklerde çözüm modelleri geliştirir. Bu bağlamda müzik endüstrisinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yaratıcı sektörlerdeki paydaşlarla ortak projeler geliştirir.

Festivali takip etmek için tıklayın