Kültür-Sanat

Erman Özbaşaran'ın "Muvazene" isimli sergisi açılıyor: Manzarayla kodlanan bir bakışın izleri

Sanatçı, insanın bir manzaraya bakışları ile kodladığı zaman ve mekân algısını, hafıza ve hatıralardaki manzaranın değişkenliğiyle yeniden ele alıyor

19 Ocak 2023 18:37

Galeri Bosfor, 20 Ocak - 25 Şubat tarihleri arasında Erman Özbaşaran'ın "Muvazene" isimli dördüncü kişisel sergisine ev sahipliği yapacak. Yüzey ve renk üzerine odaklanan büyük boyutlu resimlerin yer aldığı sergide, sanatçı, bakışın hafızasını görsel bir dile çeviriyor.

Erman Özbaşaran, "Muvazene" sergisi ile büyük ölçekli resimlerinde espasa, yüzeyin bölünmesine, renk etkilerine ve kompozisyonun dengesine eğiliyor.

Sanatçı, insanın bir manzaraya bakışları ile kodladığı zaman ve mekân algısını, hafıza ve hatıralardaki manzaranın değişkenliğiyle yeniden ele alıyor.

Manzarayla kodlanan bir bakışın izleri, sanatçıyı, resim yüzeyinde anlamdan tekniğe evrilen bir yolculuğa çıkarıyor.

Özbaşaran, "Eksen" serisinde, insan hayatından uzaklaşan manzarayı, boşluğu ve ufuk çizgisini konsantre bir bakışla ele almıştı. Resmin yüzeyindeki zaman-mekân problemini merkeze alan sanatçı, yüzeyi bir ufuk çizgisiyle ikiye bölerek yaşanılan zamanın geçmiş ve gelecek ile nasıl ayrıştığına ve birleştiğine işaret etmişti.

Çok sayıda ve bir arada sunulan aynı boyuttaki resimler, doku, renk ve ışık farklılıklarıyla birbirlerinden ayrılıyordu.

"Muvazene" sergisi ile sanatçı, "Eksen" serisini yeniden ölçeklendiriyor ve parçalar arasındaki denge ile bütüne varma etkisini büyük ölçekte sağlıyor.

"Muvazene"de teknik ve kompozisyon elemanları bakımından daha zorlayıcı bir süreç devreye giriyor. Adeta sanatçının ürettiği bir seri, genişleyip açılıyor ve teknik olanaklarla kendi sınırlarını zorluyor.  "Muvazene" sergisindeki resimler, ağırlıklı olarak toprak tonlarında. Sanatçı, kendisine en tanıdık olan, yaşadığı, aşina olduğu coğrafyanın renkleriyle ilerliyor. Yağlı boyanın yüzeyde bir baskı inceliğinde kullanıldığı resimlerde, hem renk blokları hem de tek tonun çeşitlemesi göze çarpıyor. Tek bir yüzeyinde renk farklarıyla yakaladığı ışık değerleri, çeşitlenen doku etkileriyle sağlanan canlılık ve durağanlık, bu resme yalın bir dinamik kazandırıyor. Bir fotoğraf kadrajının altın oranına yaklaşan dengesiyle bu resimler, Özbaşaran'ın renge, çizgiye, teknik detaylara ve kompozisyona hakimiyetini öne çıkarıyor.

Mekânsal oryantasyonun zihinden resim yüzeyine aktarıldığı "Muvazene" sergisi, 25 Şubat 2023 tarihine kadar Galeri Bosfor'da görülebilir.

Erman Özbaşaran kimdir?

1982 Çorlu doğumlu Erman Özbaşaran, lisans eğimini Marmara Üniversitesi Resim Bölümü'nde tamamladı. 2012 senesinde New York'ta bulunan School of Visual Arts'ta, 2015 senesinde ise Floransa'da bulunan Fondazione II Bisonte per lo Studio dell'Arte Grafica'da rezidans programlarına katıldı. "Opere d'Arte su Carta" (Robert F. Kennedy International House, Floransa, 2015) ve "Umut Olasılığı" ve "Eksen" isimli iki sergi gerçekleştirdi. Sanatçı, çalışmalarına İstanbul'daki atölyesinde devam etmektedir.