Sağlık

Bilimsel çalışma: Erkeklerde yetişkin filmlerini izlemek yeme bozukluklarını tetikliyor

20 Haziran 2023 10:47

İnsanların fiziksel görüntüsüyle ilgilenen hakemli bir uluslararası akademik dergi olan Body Image’da yayınlanan yeni bir makale, genç erkeklerin yetişkin filmlerin sorunlu kullanımı ile yeme bozukluğu semptomları arasındaki bağlantıyı vurguladı.

İsrailli akademisyenler Ateret Gewirtz-Meydan ve Zohar Spivak-Lavi tarafından kaleme alınan çalışmaya göre, bir erkeğin yetişkin içerikle ilişkisi ne kadar sorunlu olursa, vücudundan memnun olmama olasılığı o kadar artıyor ve bunun sonucu olarak çeşitli yeme bozuklukları geliştirmeye karşı daha savunmasız hale geliyor.

Dr. Gewirtz-Meydan New York Post gazetesine verdiği demeçte, sorunlu kullanımın bir bireyin refahını, ilişkilerini veya günlük işleyişini olumsuz yönde etkileyen yetişkin içerikle sağlıksız ve dürtüsel olarak kurulan bağlantıyı ifade ettiğini söyledi. Makalede bulguların heteroseksüel, homoseksüel ve biseksüel erkekler için de geçerli olduğu belirtildi.

Yetişkin içeriklerin sorunlu kullanımının ciddi bir kontrol bozukluğu olan dürtüsel cinsel davranışın bir parçası olarak görüldüğünü de sözlerine ekleyen akademisyen, bu içeriğin gerçekçi olmayan vücut idealleri sunduğu ve kişinin kendisini nesneleştirmesine sebep olarak yeme bozukluklarını potansiyel olarak körükleyebileceğini aktardı.

Akademisyen, erkeklerin bu durumlarla ilgili deneyimlerinin onları dış görünüşe veya daha genel olarak ruh sağlığı sorunlarına daha az duyarlı gösteren kültürel stereotipler nedeniyle genellikle göz ardı edildiğini belirtti.

Yetişkin içeriğin aşırı tüketimi ve vücut dismorfisi arasındaki bağlantıyı ayrıntılı olarak inceleyen Dr. Carlos Chiclana New York Post’a verdiği demeçte, yetişkin içeriğe maruz kalma sıklığının hem heteroseksüel erkeklerde hem de kadınlarda “olumsuz algılanan vücut imajı ve cinsel vücut imajı” ile ilişkili olduğunu gösteren ikna edici kanıtlar olduğunu söyledi.

Yetişkin içeriğe daha fazla maruz kalmanın, daha yüksek düzeyde vücut memnuniyetsizliğinin yanı sıra daha düşük düzeyde fiziksel özsaygı ile ilişkili olduğunu da ekledi.

Dr. Gewirtz-Meydan, izleyicilerin yetişkin içerik hakkında eleştirel düşünme becerileri geliştirmeleri ve kendilerine “İstediğimde bırakabilir miyim” diye sormaları gerektiğine inandığını belirtti. Erkeklerin “erkeksi” görünmek için toplumsal baskıya karşı direnç geliştirmeleri ve gerekirse terapi ve destek almaları gerektiğini sözlerine ekledi.