Dünya

Erdoğan ve Putin, Soçi'de bir araya geldi

Görüşmenin ana gündem maddesi, Rusya'nın 17 Temmuz'da çıktığı Karadeniz Tahıl Anlaşması'ydı; liderler görüşme öncesi Tahıl Anlaşması'na ilişkin mesajlar verdi

04 Eylül 2023 13:15

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de görüştü.

Rus Sanatoryum'daki görüşme, yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantı, yaklaşık 1,5 saatlik heyetler arası görüşmenin ardından baş başa çalışma yemeğiyle devam etti.

Soçi'ye giden heyette Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İdaresi Haberleşme Dairesi Başkanı Fahrettin Altun da bulundu. 

Reuters ayrıca Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi gezisine eşlik ettiğini yazdı. 

Görüşme öncesi ortak açıklama

İki lider görüşme öncesi basına yaptıkları kısa açıklamada Türkiye-Rusya arasındaki ticaret, gaz ve Tahıl Anlaşması konusunda mesajlar verdi. 

Putin, "(Türkiye ile) Yakın zamanda hem gaz konusunda hem başka alanlarda önemli adımlar atacağız" dedi. Putin ayrıca, Tahıl Anlaşması ile ilgili görüşmelere açık olduklarını belirterek “(Cumhurbaşkanı Erdoğan ile) Ukrayna krizini görüşeceğiz. Tahıl anlaşmasını gündeme getireceksiniz, biz bu görüşmelere açığız” dedi. 

Erdoğan, "Şu anda Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmimiz 62 milyar dolar. 100 milyar hedefine yürüyor olmamız bizi çok mutlu ediyor" diyerek Türkiye-Rusya arasındaki ticari ilişkilere vurgu yaptı. Erdoğan'ın Tahıl Anlaşması'nda Afrika'ya da işaret etti ve "(Tahıl koridoru) Yapacağımız görüşmeden sonra (Putin'le) dünyaya verilecek mesaj, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım, çok önemli olacak" dedi. 

Erdoğan ayrıca "ilişkilerde yerli para birimi" mesajı vererek iki ülkenin Merkez Bankası Başkanları'nın görüşeceklerini söyledi. 

TIKLAYIN | Soçi'de kritik tahıl zirvesi: Görüşmeye giderken Erdoğan ve Putin'in dosyasında ne var?

Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmenin ana gündem maddesi, Rusya'nın 17 Temmuz'da çıktığı Karadeniz Tahıl Anlaşması olacak. Görüşmede, Rusya'nın geçen hafta dile getirdiği yeni alternatifin de gündeme gelmesi olası.

Görüşmede Rusya'nın Ukrayna'yı işgali de ele alınacak. Bunların dışında Putin ve Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli yer tutan; başta enerji, ticaret, ekonomi ve turizm gibi başlıkları ele alacak. Suriye konusunun da masada olması bekleniyor.

Kremlin: Görüşmelerin ilk kısmı yapıcıydı

Görüşmeye ilişkin konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Görüşmelerin ilk kısmı yapıcıydı, görüşmenin ardından herhangi bir belge imzalanması beklenmiyor" ifadelerini kullandı

Fidan, son iki haftada hem Rusya'yı hem Ukrayna'yı ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen iki haftada savaşan iki ülkenin başkentine giderek üst düzey görüşmeler yapmıştı. Dışişleri Bakanı, 25 Ağustos'ta Ukrayna, 31'inde ise Rusya'daydı. Fidan'ın bu temaslarında yine öne çıkan başlık Tahıl Anlaşması'ydı. Fidan'ın bu iki görüşmede iki tarafın da Tahıl Anlaşması'nı tekrar hayata döndürmek için görüşlerini aldığı ve ihtimalleri gündeme getirdiği düşünülüyor.