Politika

Erdoğan: Ekonomiye katkı yapan her yatırımı destekledik

"İstanbul, gayretlerimiz neticesinde dünyanın gözde destinasyonlarından biri haline geldi"

01 Eylül 2024 19:13

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2023 yılı sonunda turist sayımız 56 milyon 700 oldu" dedi.  Ekonomiye ve turizme ilişkin önemli mesajlar veren Erdoğan, "Ekonomiye katkı yapan her yatırımı destekledik" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haliç'te yapımı tamamlanan "Tersane İstanbul" projesinin açılış töreninde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"İstanbul gayretlerimiz neticesinde dünyanın gözde destinasyonlarından biri haline geldi. Dünyanın dört bi ucundan devlet başkanlarını, bakanları ve kendi alanındaki duayen isimleri ağırladık.

Sermayenin renklere ayrıldığı, sadece belli çevrelerin devletten destek bulduğu hayatın her alanında olduğu gibi iş dünyasında da imtiyazlıların tahakküm kurduğu eski anlayışa son verdik. Bizim için Türk ekonomisine katma değer üreten yatırımcı vardır. Ekonomiye katkı yapan her yatırımı destekledik.

Turizm, tıpkı inşaat gibi birçok sektörü destekleyen alanların başında gelir.

Türkiye olarak turizm konusunda dünyanın en güçlü personel potansiyeline sahip ülkelerden biriyiz. Turizmi 12 aya yayan bir anlayışla çalıştık. Sadece sahil turizmini değil; tarih, inanç, kültür, gastronomi gibi vizyoner çalışmalar yürüttük. 2002 yılında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı 13 milyonken, 2023 sonunda bu sayı 56 milyon 700 bin kişiye ulaştı.

"Hedeflerimizi yakalacağız"

2002 yılında 8,5 milyar dolardan devraldığımız turizm gelirlerimizi 2023 yılında 56 milyar dolar sınırına getirdik. 2023'ün ilk 6 ayında 21,6 milyar dolar olan turizm gelirimiz, bu senenin aynı döneminde yüzde 9,3 yükselişle 23,7 milyar dolara geldi.

Bölgemizde yaşanan krizlere, çatışmalara ve gerilimlere rağmen iyi bir sezon geçiriyoruz. 2024 yıl sonu için 60 milyar dolar turizm geliri ve 60 milyon turist sayısı hedefimizi koruyoruz. Bu hedeflerimizi yakalayacağız.

"Teröristlerin cirit attığı yerde artık huzur var"

Ulaştırma yatırımlarımızın turizmimizin gelişmesinde büyük katkısı oldu. Havalimanlarımız sayesinde ülkemizin her köşesini kolayla ziyaret edilebiliyor. İstanbul Havalimanı, günlük ortamalama 1500'ü aşan uçuşlarla Avrupa'nın en büyüğü oldu.

Bir dönem teröristlerin cirit attığı yerde artık huzur var. Emniyet var, üretim, yatırım, ticaret var. Güneydoğu Anadolu bölgemiz artık daha fazla turist çekiyor.

Galataport'a gelen rezervasyonlarda yükseliş var.

Bakan Uraloğlu: 1 milyar 346 milyon doların üzerinde kira geliri kazandıracak

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da “Halka açılacak birinci fazın tamamının da bu yıl bitmeden tamamlanmasını hedefliyoruz. 1.3 milyar doların üzerinde yatırım bedeli ile dev bir proje olan böyle bir cazibe merkezini kamu kaynağı kullanmadan hayata geçiriyoruz. 45 yıllık işletme süresince de hazinemize toplam 1 milyar 346 milyon doların üzerinde kira geliri kazandırmış olacağız” diye konuştu.

Tersane İstanbul’un; Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan 600 yıllık bir mirası modern bir yaşam alanı olarak şehre geri kazandıracak eşsiz yapılardan biri olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından Cumhuriyet Döneminde Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri şeklinde ayrılan proje alanımızı oluşturan tarihi tersane mekanı; Son 30 yılda işlevini kaybetmiş ve yaklaşık 150 yıldır sivillerin giriş yapamadığı bir bölgeydi. Bu nedenle tarihi bölgenin karakterini koruyarak bu alanı gelecek nesillere aktarmak için “Tersane İstanbul” projesini geliştirdik. Tersane İstanbul; Türkiye ve Dünya ölçeğinde eşi görülmemiş büyüklükte bir tarihi miras alanının geleceğe aktarılmasına örnek bir proje olmuştur” dedi.