Politika

Erdoğan’dan “siyasete yumuşama” mesajı; Külliye’den ilk yorum: Türkiye '100. Yıl Uzlaşması' dönemine giriyor, hayırlı olsun

"Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dan tarihi cümle; siyasette yumuşama dönemini başlatıyoruz"

03 Mayıs 2024 14:41

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesine ilişkin ilk açıklamasında “siyasette yumuşama” mesajı verdi. 31 Mart seçimlerinde AKP’nin 22 yıl sonra ikinci parti konumuna düşmesinden sonra da ilk açıklamalarında “ılımlı” bir tavır sergileyen Erdoğan, "Aslında olumlu bir gelişme oldu. Bundan önceki süreçlerde maalesef bu tür adımlar atılmıyordu" dedi. Özel’le görüşmesinden sonra siyasetin yeni rotasının da yumuşama süreci olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bu adımın atılmasıyla, siyasetin ülkemizde çok daha yumuşama dönemine girdiğini görüyoruz. Ben de Özgür Bey'e ilk fırsatta böyle bir ziyaretin karşılığını yapacağımı söyledim. Türkiye'nin, Türk siyasetinin buna ihtiyacı var. Ve ilk fırsatta da bu ziyareti gerçekleştirerek, Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatalım istiyorum. Bu adımı da atacağız” diye konuştu.

Erdoğan'ın sözleri siyaset kulislerini hareketlendirirken, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden ilk yorum da Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut'tan geldi. Erdoğan'ın açıklamasını "tarihi" diye niteleyen Bulut, yeni sürecin de adını koydu: "Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dan tarihi cümle; Siyasette yumuşama dönemini başlatıyoruz. Özgür Özel’in de attığı çok önemli adım ile Türkiye '100. Yıl Uzlaşması' dönemine giriyor. Hayırlı olsun."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erdoğan'la görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünkü toplantının Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etmek isterim" dedi. Özel, görüşmedeki "boş koltuk" konusuyla ilgili soruya, "Orada ortaya çıkan tablo ve aramızdaki görüşmeden sonra Sayın Erdoğan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'ne bir ziyaret yapma talebini iletmesiyle birlikte olabilecek en iyi şekilde çözümlenmiş oldu" yanıtını verdi.

"Kamuoyunun gündeminde ne varsa hepsini dün Sayın Erdoğan ile konuşma imkânı bulduk" diyen Özel, "Türkiye'de ana muhalefetle, iktidarın ve bütün siyasi partilerin birbirleriyle konuşabilen, el sıkışabilen, tartışabilen bir çizgide kalmalarını son derece önemli buluyoruz" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Özgür Özel, Erdoğan görüşmesine ilişkin konuştu: Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı oldu

TIKLAYIN - Ankara’da tarihi ziyaret: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel’in 1,5 saat süren görüşmesinde "diyalog ve iade-i ziyaret" mesajı

"İsrail ile 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmini yok farz ettik ve kapıyı kapattık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'daki Çilehane Camii'nde kıldığı Cuma namazının ardından gazetecilere açıklama yaptı. Erdoğan  İsrail'e yönelik tüm ticareti durdurma kararına ilişkin soruyu, "İsrail-Filistin arasındaki gelişmelerin kabul edilebilir bir yanı yok. İsrail, şu ana kadar 40-45 bin kadar Filistinliyi acımasızca öldürdü. Ve bir müslüman olarak bizim buna seyirci kalmamız düşünülemez. Atmamız gereken adımlar neyse, bunları yaptık" diye yanıtladı.

"Ülkemizde de maalesef, siyasetin acımasız yüzü olan partiler de biliyorsunuz, seçim atmosferi esnasında bunu çok acımasızca kullandılar" diyen Erdoğan, "Biz de tabii acele etmeden bu süreci değerlendirelim istedik. Şu anda seçimler de bitti ve bu adımı attık. Çünkü, İsrail bizim bu yaklaşımlarımıza maalesef bu olaylar başlamadan önceki süreçte söylediğimiz halde, yani ben Netanyahu ile ABD'de yaptığım görüşmeyi durup dururken yapmadım, Türkiye ile İsrail arasında bazı adımların atılabileceğini göstermek için yaptım. Ama Netanyahu acımasız. Ve bu acımasızlığını da maalesef çocuklara, kadınlara, yaşlılara karşı gösterdi" ifadelerini kullandı.

Başta Amerika olmak üzere tüm batının İsrail'e çalıştığını belirten Erdoğan, "Ve bu kadar imkanlar seferber edilerek, ne yazık ki, Filistin'in garip, fakir, yoksul insanları, İsrail'in bu bombaları karşısında ölüme mahkum edildiler. Ve bunun karşısında biz, daha sabredemezdik. Adımlarımızı attık. Aramızda 9,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi vardı. Bu ticaret hacmini de biz yok farz ederek, bu kapıyı kapattık. Bundan sonrası hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

t