Politika

Erdoğan'dan New York'ta diplomasi trafiği: İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ı, Almanya Başbakanı Scholz'u, UCM Başsavcısı Khan'ı ağırladı

İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan ve Erdoğan

23 Eylül 2024 22:42

T24 Politika

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ı, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Khaled al Hamad al Sabah’ı, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan'ı ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u New York'taki Türkevi'nde ağırladı. 

Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği New York'ta bulunan Türkevi'nde temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan Türkevi'nde İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan ile görüştü. Pezeşkiyan'ı Türkevi girişinde MİT Müsteşarı İbrahim Kalın karşıladı. Erdoğan'ın, Pezeşkiyan ile görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Erdoğan

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu kapsamında Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile degörüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye ile Almanya ikili ilişkileri, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında sergilediği sistematik saldırılar, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Erdoğan görüşmede, Türkiye ve Almanya'nın köklü ilişkileri ve bağları bulunan iki müttefik olduğunu belirterek, iş birliğini her alanda geliştirmek, fırsatları değerlendirmek ve çeşitlendirmeye yönelik çalışmaların devam ettiğini, iki ülkeye de kazandıracak adımlar için Türkiye'nin hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının gerekli olduğunu, özellikle vize meselesinin bir an önce çözülmesi için Almanya'dan da destek beklendiğini vurgulayan Erdoğan, İsrail'in şiddet halkasını genişletme arayışında olduğuna, uluslararası hukuku ve insan haklarını çiğnemekte bir sakınca görmediğine dikkati çekti.

Erdoğan, özellikle Batılı ülkelerin İsrail'e yönelik desteklerinin Gazze'deki eşi benzeri görülmemiş katliamlara neden olduğunu ve İsrail'i daha da pervasız hale getirdiğini kaydetti.

Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Khaled al Hamad al Sabah ve Erdoğan

Erdoğan ayrıca yine Türkevi’nde Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Khaled al Hamad al Sabah’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre görüşmede Türkiye ile Kuveyt ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel meseleler değerlendirildi.

Erdoğan görüşmede, İsrail’in Filistin ve Lübnan’daki saldırılarının bölge için bir tehdit teşkil ettiğini, İsrail’in uluslararası hukuk ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için İslam dünyası başta olmak üzere tüm insanlığın gayretlerini artırmasının son derece önemli olduğunu, İsrail’in er ya da geç işlediği suçların hesabını hukuk önünde vereceğini söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan ve Erdoğan

Sinvar ve Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarılmasını isteyen UCM Başsavcısı Khan ile de görüştü

Erdoğan, ​New York'ta İsrail'in yargılandığı davada, Hamas lideri Yahya Sinvar ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarılmasını isteyen Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan ile de görüştü. 

Erdoğan görüşmede, İsrail’in Gazze’de bir soykırıma imza attığını, Netanyahu yönetiminin uluslararası hukuku ve insan haklarını çiğnemekten çekinmediğini, kendilerini durduracak bir güç olmadığı yanılgısıyla pervasız bir biçimde katliamlarına yenilerini eklemek için planlar yaptıklarını ifade etti.

Erdoğan'ın kabulü, basına kapalı gerçekleşti.

 

Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?