Politika

Erdoğan'dan LGBTİ+ sorusuna cevap: Aile yapımızı hedef alan girişimlerle ilgili adımı anayasa değişikliğiyle atacağız

Erdoğan, seçim sürecinden bu yana iktidarın hedefinde olan LGBTİ+ derneklerinin kapatılmasıyla ilgili tartışmalara mesaj vermiş oldu

21 Eylül 2023 20:56

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için gittiği ABD'de medya temsilcilerine verdiği söyleşide, LGBTİ+'larla ilgili soruya, "Toplumu çökertmek için sapkın akımlar eliyle aile yapısı zayıflatılmaya çalışılıyor. Ülkemizde bu sapkın akımların aile yapımızı, gençlerimizi hedef alan girişimlerine asla müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyiz" yanıtı verdi. Söz konusu "girişimleri" bozmak için mücadele edeceklerini söyleyen Erdoğan, "Bunun en etkin adımını Meclis açıldığında gündeme getirmeyi planladığımız anayasa değişikliğiyle atacağız. Aile kurumunu anayasal güvence altına almakta kararlıyız" diye konuştu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği ABD ziyaretinde medya temsilcilerine açıklamalarda bulunarak sorularını yanıtladı. Hem temaslarını hem BM Genel Kurulu'nu hem de dış ve iç politikayı değerlendiren Erdoğan'ın gündeminde, ABD ve İsrail'le yatırım konusunda işbirliği, Karadeniz Tahıl Girişimi'nde Türkiye'nin pozisyonu, emekli maaşları gibi önemli başlıklar yer aldı. 

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan, medya temsilcilerinin sorularını yanıtladı

Ancak Erdoğan'ın gündemindekiler yalnızca bu konular değildi. Medya temsilcilerinin soruları arasında LGBTİ+'larla da ilgili bir soru yer aldı. 

Basın mensupları, BM Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan'a, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu seviyesinde aile kurumunun küresel bir saldırı altında olduğunu ifade eden ilk ve tek lider siz olurdunuz. Aile kurumunun tehdit altında olduğu düşünüldüğünde hem zatıalinizin hem de Türkiye'nin aile kurumunun korunması noktasında temsil ettiği temel vizyon ve yaklaşım nedir?" sorusu yöneltti.

"BM basamaklarında LGBT renkleri var"

Erdoğan ise, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na girerken basamaklarda ve diğer bazı alanlarda LGBT renklerinin olduğunu görüyorsunuz. Ben şahsen Genel Sekreter'le fırsat bulup bunu konuşmak isterdim. Şu anda dünyada ne kadar LGBT'ci var?" diye cevap verdi.

Cevabında, aile kurumunu korumak adına bir dizi adım atacaklarını söyleyen Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın seçim gündeminde olan "LGBTİ+ derneklerinin kapatılması"yla ilgili de mesaj verdi. Meclis açılır açılmaz anayasa değişikliğiyle "adım atacaklarını" söyleyen Erdoğan'ın cevapları şöyle:

"Liderlerden bir tanesi LGBT'ci, bir diğer lider LGBT'ye karşı"

"Şu anda dünyada aile kurumu büyük önem arz ediyor. Amerika aslında aile kurumu noktasında tartışmaların çok ciddi boyutlara ulaştığı bir ülke konumunda. Böyle bir yerde bizim aile mefhumunu dile getirmiş olmamız kendinize bir çeki düzen verin...

Beni en çok rahatsız eden konulardan bir tanesi herhalde sizin de dikkatinizi çekmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na girerken basamaklarda ve diğer bazı alanlarda LGBT renklerinin olduğunu görüyorsunuz. Burayla ne yapılmak istendiği önem arz ediyor. Şu anda liderlerden bir tanesi LGBT'ci, bir diğer lider LGBT'ye karşı. Böyle bir durum var. Ne yapılmak isteniyor? Ben şahsen Genel Sekreter'le fırsat bulup bunu konuşmak isterdim. Şu anda dünyada ne kadar LGBT'ci var? Bu basamaklarda onların ne kadar hakkı varsa, LGBT'ye karşı olanların da bu denli var. Çünkü bu bir insani mesele ve buradan rahatsız olanların olduğunu da bilmek lazım.

"Sapkın akımlar eliyle aile yapısı zayıflatılmaya çalışılıyor"

Aile tanımında yer alan 'toplumların yapı taşı' ifadesi boş bir söylem değildir. Toplumları en güçlü kılan da çürüten de aile yapısıdır. Nasıl zincirin gücü, en zayıf halkası kadarsa toplumların gücü de aile yapısının sağlamlığıyla doğru orantılıdır. Son yıllarda birçok ülkede aile yapısına yönelik saldırıların temel gerekçesi de bu. İlgili toplumu çökertmek için sapkın akımlar eliyle aile yapısı zayıflatılmaya çalışılıyor.

"Anayasa değişikliğiyle aile kurumunu anayasal güvence altına alacağız"

Ülkemizde bu sapkın akımların aile yapımızı, gençlerimizi hedef alan girişimlerine asla müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyiz. Bu konunun küresel boyutu da bulunmaktadır. Yaşadığımız çağda aile yapısını hedef alan karanlık yapıların küresel planlarının farkındayız. Onları bozmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ailelerimizi, gençlerimizi, çocuklarımızı tuzaklarına düşüremeyecekler. Eğitim, siber güvenlik, bağımlılıkla mücadele başta olmak üzere çok boyutlu tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Bunun en etkin adımını Meclis açıldığında gündeme getirmeyi planladığımız anayasa değişikliğiyle atacağız. Aile kurumunu anayasal güvence altına almakta kararlıyız.

Aileyi korumak, Türkiye’yi korumaktır, vatanı korumaktır. Bu sorunla ülkemizde en etkin biçimde mücadele edeceğiz. Ancak uluslararası zeminde bu mücadelede iş birliklerine hazırız. Sapkın akımlarla mücadele konusunda el ele verip toplumlarımızı zehirlemeye çalışan, aile yapısını temelden dinamitleyen, geleceğimizi karartmaya göz dikmiş odaklarla mücadele edecek gücümüz var."

Renkler sürdürülebilir kalkınma hedeflerini simgeliyor 

Erdoğan’ın rahatsız olduğunu açıkladığı “gökkuşağı” renkleri LGBTİ+ renklerini değil, BM’nin 17 sürdürülebilir kalkınma hedefini simgeliyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, farklı gelişmişlik seviyesindeki ülkeler için geçerli 17 evrensel hedeften oluşan bir eylem çağrısı. Yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegeni korumak, tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak, küresel ve yerel sürdürülebilir kalkınma uygulamalarına bir çerçeve oluşturmak amacıyla 2030’da tamamlanacak bir yol haritası ortaya koyuyor.

Hedefler, Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından Eylül 2015’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilerek 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Hükümetler tarafından 2001 yılında kabul edilip Aralık 2015 tarihinde geçerliliğini yitiren Binyıl Kalkınma Hedeflerini takiben ve bu hedefler üzerine inşa edildi.