Gündem

Erdoğan’dan ‘başkanlık seçimini yüzde 50’nin altında oyla yapma’ mesajı

"Muhalefetten ne gelirse gelsin hepsini değerlendirmeye, tartışmaya açığız, hazırız"

01 Ekim 2019 20:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart seçimleri ve ekonomideki kötü gidişat nedeniyle yüksek sesle tartışılmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili değişiklik sinyali verdi. "Mevcut durumu Meclise getiren biziz, şimdi bunu tekrar revize edip gündeme getirmek siyasetçi ciddiyetiyle yakışmaz. Böyle bir şey olacaksa bu bizim değil, adı üzerinde muhalefetin yapacağı bir iştir, bizim işimiz değil" ifadesini kullanan Erdoğan, "Anayasa değişikliği gerektiriyor. Biz sadece iktidar olarak kendimiz ön hazırlık yaparız ve buraya getirebiliriz” ifadesini kullandı.

Yeni yasama yılının açılış töreni dolayısıyla TBMM’de bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eski Bakan Faruk Çelik’in "İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye'yi yorar" açıklaması sorulan Erdoğan ''Onu konuşma yeri (TBMM’yi kastederek) burası. Anayasa değişikliği gerektiriyor. Biz sadece iktidar olarak kendimiz ön hazırlık yaparız ve buraya getirebiliriz” yanıtı verdi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde, cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50 artı 1'in düşürülmesi tartışmaları hatırlatılarak, "AK Parti olarak bu öneriyi Meclise getirir misiniz, yoksa hiç mi gündeminize almazsınız?" sorusu üzerine Erdoğan, "Mevcut durumu Meclise getiren biziz, onu halkımıza götüren de biziz. Halkımızın büyük bir çoğunluğuyla bu onaylandığına göre, şimdi bunu tekrar revize edip gündeme getirmek siyasetçi ciddiyetiyle yakışmaz. Böyle bir şey olacaksa bu bizim değil, adı üzerinde muhalefetin yapacağı bir iştir, bizim işimiz değil" değerlendirmesinde bulundu.

"40 artı 1'e ihtiyacımız yok, biz 50 artı 1'i her koşulda alırız mı diyorsunuz?" sorusunu Erdoğan, "Hayır, böyle bir sorgulamaya da girmem, yani böyle bir teklif kimden geliyor? Medyadan geliyorsa o ayrı bir konu ama bu iş parlamentonun işidir. Parlamentoda da bu işlerle ilgilenen kimdir, muhalefettir. Muhalefet böyle bir teklifi getirir, orada bu tartışılır. Bunu sürekli olarak böyle ayağa düşürmenin doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü milletimiz de politikacıdan ciddiyet istiyor. Dolayısıyla bu ciddiyeti aynen sürdürmemiz lazım. 2023 seçimlerine daha ciddi bir zaman var" diye yanıtladı.

Erdoğan, "Peki muhalefetten gelirse destek verir misiniz?" sorusuna ise "Muhalefetten ne gelirse gelsin hepsini değerlendirmeye, tartışmaya açığız, hazırız" karşılığını verdi.

Yeni sistemde anayasa değişikliğinin 600 sandalyeli yeni Meclis’te referanduma sunularak yapılması için 360, referandumsuz yapılması için 400 oy gerekiyor.

Partilerin milletvekili sayıları:

TIKLAYIN - AKP'li Faruk Çelik: Yüzde 40 ve üzerinde oy alan aday ilk turda Cumhurbaşkanı seçilebilmeli

Erdoğan'ın, tartışmanın adresini Meclis olarak göstermesi önümüzdeki dönem uzlaşı için muhalefet partilerinin kapsının çalışılacağı algısına yol açtı. Erdoğan Meclis'teki konuşmasında da HDP dışındaki partilere uzlaşı mesajı vererek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bugün geleceğimize çok daha güven ve cesaretle bakıyorsak bu mücadelenin sayesindedir. Milletimizin yakın tarihteki en büyük demokrasi kazanımı olan 15 Temmuz'un anlamını koruması anlamında azami hassasiyet göstermesine davet ediyorum. Meclis itibarının gözetilmesini de her şeyin üzerinde tutmamız gerekiyor. Ülkemizi demokrasi ile tanıştıran bu Meclis'e sahip çıkmak hukuka ve milli iradeye de sahip çıkmak demektir. Cuntaların siyaseti ve hukuku örseleyen nice ayak oyunlarının karşısında hep bu Meclis olmuştur. Her seferinde milli irade üstün gelmiştir. TBMM istiklal harbini yönetirken de 15 Temmuz'da da darbecilerin karşısına cesaretle dikilirken de milletimiz adına tarihte eşine az rastlanır bir mücadele veriyordu. İnşallah gelecekte de bu kutlu çatı altında aynı mücadele kararlılıkla verilmeye devam edecektir. Siyaset yaparken de Meclis çalışmalarını yürütürken de hepimiz önce bu millete karşı sorumlu olduğumuzu unutmayacağız. Önce milletim, memleketim demeyen hiç kimsenin bu kutlu çatının altında yer almaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Türkiye'nin en büyük gücü milletiyle ve onu temsil eden kurumlarıyla sergilediği birliktir, beraberliktir, dayanışmadır. Bu öyle bir güçtür ki ne parayla ne teknoloji ile ne de diğer imkânlarla kıyas kabul eder. İşte bunun için her fırsatta bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız diyoruz. 

İşte bunun için terörle arasına mesafe koyan tüm kesimleri milli meselelerde aynı ortak paydada buluşmaya davet ediyoruz. Bu hissiyatla hareket eden herkesle ülkemizin, bölgemizin ve dünyanın tüm meselelerini konuşmaya, görüşmeye birlikte hareket etmeye hazırız. Milletimizin ve onların temsilcileri olan siz milletvekillerine hiçbir zaman kulağımızı ve gönlümüzü kapatmadık, kapatmayacağız. Yeter ki siyasi konulardaki farklılıklarımızı ülkemize ve milletimize karşı olan sorumluluklarımızın önüne geçirmeyelim. İnşallah önümüzdeki yasama dönemi  Meclis çatısı altında bu anlamda örnek bir iş birliğini tarihe geçireceğimiz bir yıl olur."