Politika

Erdoğan'dan "hukuk devleti" çıkışı: Hukukun dışına çıkılarak devlete hizmet edilmez; kanunun arkasından dolanarak toplumda düzen sağlanmaz

25 Haziran 2024 18:30

T24 Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Gölbaşı Polis Akademisi'nde "Polis Akademisi Mezuniyet Töreni"nde konuştu. Konuşmasında sıkça "hukuk" vurgusu yapan ve kamu görevlilerinin yetkilerinin Anayasa ile sınırlı olduğunu belirten Erdoğan, hukuk dışına çıkarak devlete hizmet edilmeyeceğini söyleyerek, "Kanunun arkasından dolanarak toplumda düzen sağlanmaz. Kamu görevlileri anayasa ve yasalarla sınırlıdır. Bunun istisnası yoktur ve olamaz" dedi. 

2002'den itibaren AKP olarak yaptıkları reformlarla Türkiye'yi hukuk ve demokrasinin karşısında konumlandıran zihniyete son verdiklerini öne süren Erdoğan, bu dönemi "kayıp yıllar" olarak değerlendirdiklerini söyledi. Son dönemlerde anayasanın çiğnenmesi ve hukuksuzluk tartışmaları sürerken Erdoğan, geçmişte anayasanın askıya alındığını iddia ederek, "Geçmişte ülkemiz kendini hukukun ve yasaların üzerinde gören bürokratik vesayetten çok çekmiştir. Devletin güvenliğini öne sürerek hukukun üstünlüğü çiğnenmiş, milli irade yok sayılmış, anayasa askıya alınmış, milletimizin özgürlük alanları daraltılmıştır. Biz bu dönemi Türkiye'nin kayıp yılları olarak değerlendiriyoruz. " ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Gölbaşı Polis Akademisi'nde "Polis Akademisi Mezuniyet Töreni"ne katıldı. Burada konuşma yapan Erdoğan, "hukuk devleti" vurgusu yaparak şunları söyledi:

"Yurt dışı ziyaretlerimizde Türkiye mezunlarının sadece bürokraside değil hayatın farklı alanlarında da önemli alanlara geldiklerini görüyoruz. Çok geniş bir yelpazede Türkiye'yi tanıyan kardeşlerimizin elde ettiği başarılardan iftihar ediyoruz. Her ne kadar son dönem de ülkemizdeki böyle bir ufuktan rahatsız olan kendini bilmezler türemişse de biz onlara kulak asmıyoruz. Türkiye gibi bir devleti ırkçı, lümpen faşizmin sığ sularına hapsetmeye kimsenin gücü yetmez. Ülkemizin ekonomisine, turizmine, kamu diplomasisine zarar verme girişimine eyvallah etmeyeceğiz. Devletimizin bir ayağını Anadolu'ya sabitleyip diğeriyle tüm dünyayı kucaklamaya devam edeceğiz. Hukukun dışına çıkılarak devlete hizmet edilmez. Kanunun arkasından dolanarak toplumda düzen sağlanmaz. Kamu görevlileri anayasa ve yasalarla sınırlıdır. Bunun istisnası yoktur ve olamaz. Vatandaşımız kolluk kuvvetlerine baktığında sadece kamu otoritesini değil, hukuk devletini de görmek ister. Geçmişte ülkemiz kendini hukukun ve yasaların üzerinde gören bürokratik vesayetten çok çekmiştir. Devletin güvenliğini öne sürerek hukukun üstünlüğü çiğnenmiş, milli irade yok sayılmış, anayasa askıya alınmış, milletimizin özgürlük alanları daraltılmıştır. Biz bu dönemi Türkiye'nin kayıp yılları olarak değerlendiriyoruz. 2002'den itibaren hayata geçirdiğimiz reformlarla güvenliği hukuk ve demokrasinin tam karşısında konumlandıran zihniyete son verdik. 

"Terör örgütünü sınırlarımız içinde kıpırdayamaz hale getirdik"

Türkiye asimetrik tehditlerle yüzleşen bir ülke.Tüm suç ve tehditlere karşı teyakkuz halinde olmak gibi bir mecburiyetimiz bulunuyor. Bölücü terör örgütüyle mücadelede 40 yılı geride bıraktık. Son yıllarda tarihi kazanımlar elde ettik. Terör örgütünü sınırlarımız içinde kıpırdayamaz hale getirdik. Eli kanlı canilere nefes aldırmıyoruz.

"FETÖ kalıntılarını devletimizden temizlemeye yönelik operasyonlarımız sürüyor"

FETÖ, DEAŞ ve sol terör örgütlerin de tepesine biniyoruz. FETÖ kalıntılarını devletimizden temizlemeye yönelik operasyonlarımız da sürüyor. Birileri ısrarla görmek istemese de kimsenin yaptığı yanına kar kalmıyor. Kolluk kuvvetlerimiz büyük bir fedakarlıkla çalışıyor. Sizler hiçbir ideolojinin değil ülkenin polisisiniz. Kamu otoritesi adına hareket eden kanun adamlarının herkesten daha fazla dikkatli olması beklenir. Sizlerden de bu beklenir."


.