Gündem

Erdoğan, 6 Şubat'ı böyle andı: Devletimiz tüm imkanlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek oldu, asrın birlikteliği ortaya konuldu

"Böylesine büyük felaketler, büyük acılar aynı zamanda milletlerin birliğinin, beraberliğinin ve kardeşliğinin gücünün sınandığı dönüm noktalarıdır. Hamdolsun milletimiz bu acı ve bir o kadar da tarihî sınamayı başarıyla vermiştir"

06 Şubat 2024 04:42

T24 Haber Merkezi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Binlerce insan kaybettiklerini anmak için saat 04.17'de enkaz başlarında ve meydanlarda toplandı. Depremzedelerin ilk günden beri enkaz başlarında arama kurtarma çalışmalarının geç geldiğine dair eleştirileri hâlâ sürüyor. 6 Şubat'ın yıl dönümünde açıklama yayınlayan Erdoğan, bu eleştirilerin tam aksine devletin tüm imkanlarıyla ilk günden itibaren alanda olduğunu söyleyerek, "Devletimiz tüm imkânlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur" dedi.

Türkiye, geçen yıl şubat ayında Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı vuran depremde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.

Onlarca, yüzlerce insan hâlâ kayıp. Deprem bölgesinde yüzlerce cenaze, kimsesizler mezarlığına gömüldü. Kayıplar, kimsesizler, kaybolanlarla birlikte, yıkılan, yok olan kentlerde depremin izleri hala ilk günkü gibi duruyor.

Binlerce insan, deprem saati 04.17'de kaybettiklerini anmak için enkaz başında ve meydanlarda toplandı. 

TIKLAYIN - Türkiye'de saatler 04.17'de durdu | Binlerce insan, 6 Şubat depremlerinde kaybettikleri yakınlarını anıyor


Depremzedelerin ilk günden beri enkaz başlarında arama kurtarma çalışmalarının geç geldiğine dair eleştirileri hala sürüyor. Çadır ulaşımı, internet kesintisi, enkazlara geç ulaşan ya da ulaşmayan arama kurtarma çalışmalarına depremzedelerin tepkileri arasında.

6 Şubat'ın yıl dönümünde sosyal medya hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu eleştirilerin aksine, devletin tüm imkanlarıyla ilk günden itibaren alanda olduğunu söyledi. "Devletimiz tüm imkânlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur" diyen Erdoğan, milli birlik ve beraberliğe dikkat çekerek şunları yazdı:

"Bir yıl önce yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerde kaybettiğimiz canların acısı ilk günkü tazeliğiyle yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor.

Yitirdiğimiz 53 bin 537 canımızın her birine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.

 

Asrın felaketinde yaralanan 107 binin üzerindeki vatandaşımıza geçmiş olsun dileklerimi tekrarlamak istiyorum.

Tedavileri hâlen devam eden yaralılarımıza Allah’tan acil şifalar niyaz ediyorum.

İnsanlık tarihinin en kadim yerleşim yerleri arasında bulunan 11 ilimizde yaşanan yıkım gerçekten çok büyüktü.

Böylesine büyük felaketler, büyük acılar aynı zamanda milletlerin birliğinin, beraberliğinin ve kardeşliğinin gücünün sınandığı dönüm noktalarıdır.

Hamdolsun milletimiz bu acı ve bir o kadar da tarihî sınamayı başarıyla vermiştir.

Devletimiz tüm imkânlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek, tek bilek olmuş, milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuş, asrın felaketi karşısında asrın birlikteliği ortaya konulmuştur.

Toprağa verdiğimiz canlarımızı Fatihalarla, dualarla, hüzünle yâd ederken milletimize verdiğimiz sözleri tutmak için canla başla çalışıyoruz.

Bu çalışmaları, şehirlerimizi inşa ve ihya ederek ayağa kaldırıncaya, evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen son vatandaşımızı da güvenli yuvasına kavuşturuncaya kadar sürdüreceğiz.

Rabbim ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yaşatmasın, bizleri böyle imtihanlara maruz bırakmasın..."

TIKLAYIN - Türkiye'de saatler 04.17'de durdu | Binlerce insan, 6 Şubat depremlerinde kaybettikleri yakınlarını andı

TIKLAYIN - Üzerinden 1 yıl geçti: 6 Şubat depreminin simge fotoğrafları...

TIKLAYIN - Depremzedelerden 6 Şubat isyanı: "Enkaz altındaki insanlara kendi selalarını dinlettiler; unutmak yok, affetmek yok!"

TIKLAYIN - 6 Şubat'ta yitirdikleri için karanfil ve bahurlarla sessizce yürüdüler: Büyük Halk Buluşması'ndan fotoğraflar

TIKLAYIN - Depremin birinci yılında Hatay öfkeli: Lütfü Savaş “istifa” sloganlarıyla, Fahrettin Koca yuhalamalarla protesto edildi

TIKLAYIN - Antakya Medeniyetler Korosu'ndan 6 Şubat şarkısı: Yara bere içinde

TIKLAYIN - Enkaz başlarından OHAL ilanına, "Kimse yok" çığlıklarından çadırlarda yaşam mücadelesine: Bir yıl önce 6 Şubat'ta neler yaşandı?

TIKLAYIN  - Binlerce insan, Büyük Hatay Buluşması'nda yürüdü

TIKLAYIN - Bin 400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi’nin enkazında kaybettikleri için toplandılar

TIKLAYIN - Erdoğan, 6 Şubat'ı böyle andı: Devletimiz tüm imkanlarıyla anında harekete geçerken Türkiye tek yürek oldu, asrın birlikteliği ortaya konuldu

TIKLAYIN - 6 Şubat depremlerinde neden en yeni binalar bile yıkıldı, yapı denetim sistemindeki sorunlar neler?