Sağlık

En yeni doğum kontrol yöntemi 'nuvaring' hakkında bilmeniz gerekenler

Nuvaring, doğum kontrol hapı ile aynı işlevi görüyor

30 Mart 2019 18:50

Doğum kontrol yöntemleri, kadınların ve erkeklerin uygulayabileceği birçok farklı uygulamayı içeriyor. Bu yöntemlerin en yenisi ve henüz yaygın olarak kullanılmayanı ise Nuvaring. İşte nuvaring hakkında bilmeniz gerekenler...

Nuvaring nedir?

Nuvaring, uygulaması çok kolay, yeni geliştirilmiş, güvenilir, içinde hormon içeren, ince, yuvarlak, esnek bir gebelikten korunma halkasıdır.

Nuvaring gebelikten korunma (kontrasepsiyon) amacıyla vajina içine adetin ilk günü yerleştiriliyor, adetin 21. günü ise içeriden alınıyor.

Aynı ağızdan alınan doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler) gibi, fakat daha düzenli bir şekilde hormon salınımı yaparak bir ay boyunca gebelikten koruyucu özelliğe sahip.

Her gün dengeli hormon salınımı nedeni ile doğum kontrol haplarındaki gibi ara kanama riski çok daha düşük yeni ve alternatif bir korunma yöntemi.

Düzenli hormon salınımı nedeni ile doğum kontrol haplarındaki adet düzensizlikleri Nuvaring ile olmuyor zira 24 saatte bir alınan doğum kontrol haplarında bazen adet düzensizliği şikayetleri ortaya çıkabiliyor.

Vajina içine kolay bir şekilde derine yerleştirilen Nuvaring cinsel ilişki sırasında partner tarafından hissedilmiyor.

Gebelikten koruyucu halka çıkarıldıktan 2-3 gün sonra (aynı doğum kontrol haplarında olduğu gibi) adet kanaması başlıyor.

Yeni takılacak halka, son çıkarılan halkadan tam 7 gün sonra vajina içerisine yerleştirilir. Halkasız geçen bu 7 gün süresince gebelik olasılığı bulunmamaktadır.

Nuvaring'in gebelikten koruma mekanizması ise aynı doğum kontrol haplarında olduğu gibidir.

Avantajları

Nuvaring, aynen kombine (hem östrojen hem progesteron içeren) bir doğum kontrol hapı gibi işlev görse de, halkayı üç hafta süreyle yerinde bırakabileceğin için her gün bir tane doğum kontrol hapı yutmayı hatırlamak gibi bir sorumluluğun olmaz.

Dezavantajları

Yaygın yan etkiler arasında karın ağrısı, vajinal mantar enfeksiyonları, vajinal akıntı, depresif hissetme, akne, kilo artışı ve regl ağrılarında artış bulunuyor.