Gündem

Emek Partili Karaca'dan Argobay açıklaması: Kolluğu, yargısı, medyası kadın işçilerin sesini kısmak için seferber

"Agrobay işçisi kadınların dirençli sesini, insanca yaşamak isteyen herkes sahiplenmeli, kendi sesi haline getirmeli. Yanınızdayız"

Fotoğraf: Kazım Kızıl

15 Eylül 2023 23:31

Argobay Seracılık'ta tazminatsız işten çıkarılan kadın işçiler, direnişe geçtikleri için bir süredir jandarmanın müdahalesine maruz kalıyor. İşçilerin hakları için direnirken ağır baskıya maruz kaldığını anlatan Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, "Mahkeme, sendikacıların şirkete '500 metreden daha az yakınlaşmamasına' karar verdi. Yetmedi; işçileri gönüllü olarak alana getiren aracın şoförüne ceza kesildi. Kolluğu, yargısı, medyası, bürokrasisiyle patron düzeni insanca yaşamak isteyen kadın işçilerin sesini kısmak için tüm olanaklarını seferber etmiş durumda" dedi. 

İzmir Bergama’da faaliyet yürüten Agrobay Seracılık’ta çalışan ve sendikalaştıkları için tazminatsız şekilde işten çıkarılan işçiler, kurum önünde jandarmanın müdahalesiyle karşılaştı. Kadın işçiler jandarma müdahalesinde baygınlık geçirdi. Video haberci Kazım Kızıl'ın aktardığına göre, işçilerin yanı sıra gazeteci Zeynep Kuray ile foto muhabiri Berkcan Zengin'in de olduğu toplamda 14 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

Kızıl açıklamasında, "Suçlama 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet. Savcı mevcutlu istemiş. Yarın savcılık ifadeleri alınacak. Gazeteci Zeynep Kuray ve foto muhabir Berkcan Zengin, Agrobay direnişini takip ederken gözaltına alındı. Hakkını almak için mücadele etmek de gazetecilik de suç değildir! Arkadaşlarımızı serbest bırakın!" dedi.

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca ise Agrobay Seracılık'ta yaşananları şöyle aktardı:

"Yetmedi; işçileri gönüllü olarak alana getiren aracın şoförüne ceza kesildi"

"Avrupa’nın en büyük sera bölgesi ve domates üreticisi olmakla övünen Agrobay Seracılık’ta işçiler, insanlık dışı çalışma koşullarına ve sonu gelmeyen hak ihlallerine karşı anayasal haklarını kullanarak Tarım-Sen'de örgütlenmeye başladı.

Agrobay Seracılık yönetimi, 23 Ağustos’ta çoğu kadın 39 işçiyi Kod 46’dan tazminatsız işten çıkardı. Bu işçiler arasında yıllarca bu şirkete emek vermiş, kötü çalışma koşulları yüzünden sağlıklarını yitirmiş kadınlar var.

 

İşten çıkarılan kadınlar ve sendika, işçi kıyımının durdurulması, tazminatların ve diğer tüm alacakların ödenmesi, fesih bildirim kodunun değiştirilmesi talepleriyle direnişte. Bu süreçte çocuklarının önünde yerlerde sürüklendiler, gözaltına alındılar, tehdit edildiler…

TIKLAYIN - Agrobay direnişinde içinde gazetecilerin de olduğu 14 kişi gözaltına alındı

Mahkeme, sendikacıların şirkete '500 metreden daha az yakınlaşmamasına' karar verdi. Yetmedi; işçileri gönüllü olarak alana getiren aracın şoförüne ceza kesildi.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

Kolluğu, yargısı, medyası, bürokrasisiyle patron düzeni insanca yaşamak isteyen kadın işçilerin sesini kısmak için tüm olanaklarını seferber etmiş durumda.

Agrobay işçisi kadınların dirençli sesini, insanca yaşamak isteyen herkes sahiplenmeli, kendi sesi haline getirmeli. Yanınızdayız."

TIKLAYIN - Direnişteki işçi Behice Karabulut, isminin hikayesini arkadaşlarına böyle anlattı