Sağlık

Elektronik sigara kalp yetmezliği riskini artırıyor

04 Nisan 2024 08:08

T24 Dış Haberler

Elektronik sigaranın popüleritesi son yıllarda giderek artarken, yeni bir çalışma, elektronik sigara kullananların kalp yetmezliği yaşama riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. 

Uzmanlar, bulguların elektronik sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusundaki endişeleri artırdığını ve elektronik sigaraların normal sigara içmekten daha güvenli bir alternatif olmadığını öne sürdü. 

Kalp yetmezliği, organın vücuda kanı düzgün şekilde pompalayamamasına neden olan bir durumdur. Şu anda dünya çapında 64 milyondan fazla insan kalp yetmezliği sorunu yaşıyor ve sayıları giderek artıyor. 

Amerikan Kardiyoloji Koleji'nden araştırmacılar, elektronik sigara kullanıcılarının bu duruma yakalanma riskinin yüzde 20 arttığını öne sürdü. 

Bilim insanları, yaş ortalaması 52 olan 175 bin 667 ABD'li yetişkini yaklaşık dört yıl boyunca analiz etti ve elektronik sigara kullanan kişilerin kalp yetmezliğine yakalanma olasılığının, hiç elektronik sigara kullanmamış kişilere göre yüzde 20 daha fazla olduğunu buldu.

Sonuçlar, elektronik sigara kullananların, kalp kasının düzgün çalışamayacak kadar sertleştiği "ejeksiyon fraksiyonu" kalp yetmezliği olarak bilinen bir durumu geliştirme olasılığının istatistiksel olarak daha yüksek olduğunu gösterdi.

Baltimore, Maryland'deki MedStar Health'ten Dr. Yakubu Bene-Alhasan şunları söyledi: "Giderek daha fazla çalışma, elektronik sigaranın sağlık üzerindeki zararlı etkileriyle bağlantı kuruyor ve bunun daha önce düşünüldüğü kadar güvenli olmayabileceğini ortaya koyuyor. Gördüğümüz fark önemliydi. Sağlığınız, özellikle de kalp sağlığınız üzerindeki sonuçlar dikkate almaya değer. Özellikle elektronik sigaraların son zamanlarda ne kadar ilgi kazandığı göz önüne alındığında, bu araştırmanın gecikmiş olduğunu düşünüyorum"