Yaşam
BBC Türkçe

El ele tutuşmak acıyı azaltıyor

ABD'de yapılan yeni araştırma, çiftlerin el ele tutuşarak birbirlerinin fiziksel acılarını azaltabildiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre sevdiğimiz kişinin elini tutmak, deriye bastırılan sıcak bir metal parçasının vereceği acıyı uyuşturabilecek kadar et

29 Nisan 2018 20:30

ABD'de yapılan yeni araştırma, çiftlerin el ele tutuşarak birbirlerinin fiziksel acılarını azaltabildiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre sevdiğimiz kişinin elini tutmak, deriye bastırılan sıcak bir metal parçasının vereceği acıyı uyuşturabilecek kadar etkili.

Bu durumun empatiden kaynaklandığını düşünen bilim insanları, eşlerin birbirlerine duydukları empatiyi dokunarak karşı tarafa hissettirebildiklerini ve beyin dalgalarının aynı frekansta "dans etmeye başladığını" söylüyor.

Dokunmayla geçen empati duygusunun acı hisseden kişinin stresini frenlediği ve beynin acıyı azaltan kimyasallar salgılamasını sağladığı tahmin ediliyor.

ABD'deki Colaroda Boulder Üniversitesi'nden nörolog Dr Pavel Goldstein'ın liderliğinde bir ekip tarafından yapılan araştırmaya, 23 ila 32 yaşlarındaki 22 heteroseksüel çift katıldı.

Kadınların kollarına, eşleri ellerini tutarken ya da fiziksel temas olmadan yanlarında otururken, sıcak bir demir parçası dokunduruldu.

Eşinin elini tutan kadınlar acıyı ortalama yüzde 34 daha az hissetti.

Araştırma ekibi, acının giderilmesinin büyük ölçüde duygusal yakınlıkla ilintili olduğu düşünülüyor.

Dr Goldstein "Eşin empati duygusu ne kadar yüksekse, el ele tutuşmanın ağrı kesici etkisi de o kadar güçlü oluyor" diyor.

Bilim insanları, anlaşılma hissinin acıyı azaltan kimyasallar salgılamayı sağladığını belirtiyor.

El ele tutuşan çiftlerin kalp atışlarının ve nefes alışlarının bir süre sonra senkronize olduğu belirtiliyor.

Dr Goldstein araştırmayı yapmaya 4 yıl önce eşinin kızlarına doğum yaptığı ana şahit olduğunda karar vermiş.

Dr Goldstein "Eşimi rahatlatmak için ne yapabileceğimi düşünüyordum. Uzanıp elini tuttum ve işe yaramış gibi göründü. Daha sonra bunu laboratuvar ortamında test etmek istedim" diyor.

Bu, 'beyinlerin çiftleşmesinin' acı üzerindeki etkisine dair ilk araştırma.

Araştırmanın sonuçları ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin PNAS adlı yayın organında yayınlandı.

Araştırma "kişilerarası senkronizasyon" çalışmalarının bir parçası olarak yapıldı.

Birlikte olan kişilerin psikolojik ya da fiziksel olarak olarak birbirlerini aynaladığı durumlara, günlük hayatta da sık sık rastlanıyor. Birlikte yürürken senkronize adım atmak ya da karşımızdaki kişinin duruş şeklini taklit etmek örneklerden sadece birkaçı.

Ancak acı ve dokunma bağlamında "kişilerarası senkronizasyon" hakkında daha önce araştırma yapılmamıştı.

Dr Goldstein "Acı çiftler arasındaki senkronu bozuyor ancak dokunmak bunu geri getiriyor" diyor.

Araştırma herkesi ikna edebilmiş değil. Cambridge Üniversitesi'nden Flavia Mancini, el ele tutuşmanın acılar yanında kronik ağrılarda da etkili olup olmadığının araştırılması gerektiğini düşünüyor.

Mancini "Dokunmak acıyı azaltabilir ama asıl önemli olan sosyal bağlar. Elini tutacak bir eşi olsun ya da olmasın, çevremizdekilerin kendi başlarına acı çekmelerine izin vermemeliyiz" diyor.

El ele tutuşmanın erkeklerin acı hissini geçirip geçirmediğine dair net bir şey söylemek ise zor. Söz konusu araştırmada sadece kadınların hissettiği acının yoğunluğu ölçüldü.

Geçmişte yapılmış araştırmalar ise erkeklerin bu gibi sosyal sinyalleri daha az algılayabildiğini ortaya koymuştu.

Araştırmanın yapılış yönteminden ötürü el ele tutuşmanın acıyı nasıl azalttığını ve beynin hangi noktalarının aktive olduğunu söylemek de mümkün değil.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir