Kültür-Sanat

'Eksilerek Biriken'lerin "açık edildiği" kuir feminist sergi ziyaretçilerini bekliyor

“Kendi arşivlerimizden yola çıkarak geçmişi yeniden örgütleyebilir miyiz?”

16 Haziran 2023 21:50

Depo, küratörlüğünü Sınır/sız’ın üstlendiği Eksilerek Biriken isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Eksilerek BirikenOkyanus Çağrı ÇamcıÜzüm Derin Solak ve Furkan Öztekin’in işlerini bir araya getiriyor.

Bağımsız aktivist ve sanatçılardan oluşan Sınır/sız ekibi bu sergide "Kendi arşivlerimizden yola çıkarak geçmişi yeniden örgütleyebilir miyiz?" sorusuna cevap arıyor. Eksilerek Biriken, varoluşumuzu şekillendiren ve bizleri güçlendiren kişisel arşivlere, queer bir gözle yeniden bakmayı amaçlıyor.

Üzüm Derin Solak

Okyanus Çağrı ÇamcıÜzüm Derin Solak ve Furkan Öztekin bu sergi için ürettiği eserlerinde, kendilerine emânet edilen aile yadigârlarından Onur Yürüyüşlerine götürülen düdük, yelpaze ve bayraklara, kendi arşivlerini açmanın veya "açık etmenin" yollarını arıyorlar. Eksilerek Biriken, bu arşivlerin birer hayatta kalma aracına dönüşme potansiyelini sorgularken, kendi kendinin tarihini yazma olasılıklarını ve queer yöntemlerini araştırıyor.

Eksilerek Biriken sergisine ev sahipliği yapan Depo İstanbul, 16 Haziran – 5 Ağustos 2023 tarihleri arasında sanat severleri ağırlayacak.


TIKLAYIN | Trans kadınlar dertlerini nerede ve nasıl ifade edecekler?

TIKLAYIN | Okyanus Çağrı Çamcı: Trans sanatçılar olarak her masada olmak bizim hakkımız!


Furkan Öztekin

Sergi kapsamında, broşüre yazılarıyla katkıda bulunan Berkant ÇağlarSeçil Epik ve Fisun Yalçınkaya’nın da katılacağı bir söyleşi ve Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe’nin Patrida (2021) isimli filminin gösterimi yapılacak.

Okyanus Çağrı Çamcı

Sınır/sız, Türkiye’deki LGBTİ+ örgütlenme deneyimlerinden gelen bağımsız aktivist ve sanatçılar İlhan Sayın, Şafak Şule Kemancı, Ozan Ünlükoç ve Metin Akdemir’den oluşur. Sınır/sız ekibi, Sınırsız (2018) ve Sınır/sız ALAN (2019) isimli queer feminist sanatçıların yer aldığı karma sergilerin ardından, Şafak Şule Kemancı’nın bütün kuşlar benim bahçeme gelir (2021) ve Zeynep Gönen’in Tanıdık/Tuhaf (2022) adlı kişisel sergilerini hazırladı.