Kültür-Sanat

Ekber Sürsal'ın "Kent katmanları" sergisi 16 Kasım'da açılıyor

10 Kasım 2023 17:28

Heykeltraş Ekber Sürsal, ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği çalışmalarını 16 Kasım’da Karaköy Artgalerim’de sanatseverlerle buluşacak. Tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle yaratılmış eserler hem biçim hem içerik olarak çok katmanlılığa açılıyor. Sürsal’ın ‘’Kent Katmanları’’ Sergisi 9 Aralık 2023 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Ekber Sürsal, sergisinde sanatseverlerin karşısına koyduğu girift formlarla onları kendi rehberliklerinde kişisel bir imge yolculuğuna çağırıyor.

Sanatçı, 'Kent Katmanları' isimli çalışmalarıyla “Her şeyi bir arada tutan şey boşluktur” diyen John Berger’dan ilham almış.

Sanatçının geri dönüşüm malzemelerini değerlendirerek girift biçimde istiflediği illüstrasyonları cisimleştirerek, cesur ve baskın renklerle heykele dönüştürdüğü bir yapıt serisi ‘’Kent Katmanları’’ bütüne bakıldığında sembolik bir kurguyu öne çıkarıyor.

Ekber Sürsal kimdir?

İstanbul’da 1971 yılında doğan Ekber Sürsal, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olmuştur. ABD’de Wichita State Üniversitesi’nde mesleki gelişimi için çeşitli heykel atölye çalışmalarına katılan sanatçı, 1997 ile 2001 yılları arasında reklam sektöründe, 2001 ile 2007 yılları arasında Skala, Artist ve Art Life dergilerinde, sonrasında post prodüksiyon alanında, retouch sanatçısı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.


2009 ile 2010 yıllarında Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Ana Dalı’nda, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans programına devam eden Sürsal, Prof. Halil Akdeniz’den resim ve Yrd. Doç. Bülent Çınar’dan Heykel dersleri almıştır. Yüksek Lisans Tezini “El Greco ve Francis Bacon’ın, Varlık ve Zaman Bağlamında Deformasyon İlkesine Yönelik bir Analoji” konusu üzerine tamamlayan sanatçı, birçok sanat seminerine de katılmıştır.


Sanatçı halen İstanbul’daki kendi atölyesinde heykel ve resim çalışmaları yanında, rölyef, obje ve aydınlatma tasarımları yapmakta, aynı zamanda inşaat sektörüne özel sipariş tasarımlar üretmektedir.

Sanatçıların sergileri


- Galeri Selvin Heykel Sergisi 2019
- Art Contact Fuarı, İstanbul 2022
- Akeramos Sanat Merkezi, Bursa 2023