Yaşam

"Ek gelir" diye kurdukları işten şimdi milyon dolarlar kazanıyorlar

21 Mart 2024 09:17

Yeni evli bir çift, 2017 yılında New York'ta aylık 2.800 dolarlık kiralarını ödemek için çeşitli yan işler denedi. Ancak ilk başta denedikleri hiçbiri kazançlı değildi ve ürettikleri ürünler 250 metrekarelik stüdyo dairelerinde çok fazla yer kaplıyordu.

Chip dergisinin CNBC kaynaklı derlemesine göre Cole Herrmann tam zamanlı bir yazılım geliştiricisiydi. Tezza Barton ise serbest çalışan bir fotoğrafçı ve hesabı yeni yeni büyüyen bir influencer'dı. Her ikisinin de becerilerini kullanabilecekleri bir fikre yöneldiler: Adobe Lightroom'da fotoğraf filtreleri yapmak ve satmak.

Birkaç hafta içinde filtreler önemli bir izleyici kitlesi kazandı ve ikili 2018'de Tezza (Barton'ın üniversiteden beri takma adı olduğunu söylüyor) adında kendi fotoğraf düzenleme uygulamalarını başlattı.

Bugün Tezza, çiftin yan iş girişimlerinin çoğunu birleştiren bir yaşam tarzı markası haline gelmiş durumda. Amiral gemisi fotoğraf ve video düzenleme uygulamaları olsa da, kolaj kitleri, giyim eşyaları ve yakın zamanda piyasaya sürülen bir dergi de hazırlıyorlar. CNBC Make It tarafından incelenen belgelere göre, Los Angeles merkezli şirket geçen yıl 26,5 milyon dolar ya da ayda ortalama 2,2 milyon dolar satış yaptı.

Herrmann, "Bu işe belli bir hedefimiz olmadan başladık. Gerçekten bir tutku projesi olarak başladı, New York'ta kira ödemek ve hayatta kalmak için biraz ekstra gelir elde etmenin bir yolu..." diyor.

Barton'ın fotoğrafçılık kariyeri 16 yaşında başlamış. Barton, memleketi Utah'ta fotoğraflar çektiğini, bunları moda dergileri tarzında düzenlediğini ve Instagram'da yayınladığını söylüyor. Sonunda, Urban Outfitters ve Free People gibi markalar ona ulaşarak ürünleri etrafında çekimler planlaması için ödeme yapmayı teklif etti. Herrmann'la birlikte 2016'da New York'a taşındıklarında, sosyal medyada yaklaşık 20.000 takipçisi olduğunu söylüyor.

Çiftin yaşam tarzı herkesin gözü önünde ve oldukça iddialıydı. Perde arkasında ise uygulamalarını inşa ederken ayakta kalabilmek için 18 ay boyunca pek de gösterişli olmayan bir hayat sürdüler. Barton, "Muhtemelen akşam 10'dan gece 3'e kadar uygulamayı inşa ediyorduk. Çok fazla gözyaşı, deneme yanılma ve 'Tamam, bu aptalca bir fikir. Asla işe yaramayacak' diye düşündük. Çünkü uzun süre gerçekten çalışmasını sağlayamadık. Bu bir mücadeleydi." diye aktarıyor.

"İnsanlar hayatlarını Instagram'a layık hale getirmek için erişilebilir bir yol istiyordu"

Tessa Barton ve Cole Herrmann fotoğraf ve video düzenleme uygulaması Tezza'yı birlikte işletiyor. Platform geçen yıl 26,5 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Çift, Tezza'yı rakiplerinden farklılaştırmak için Barton'ın Instagram takipçilerinden öğrendiklerine odaklanmış: İnsanlar hayatlarını Instagram'a layık hale getirmek için erişilebilir bir yol istiyordu.

Herrmann, "Diğer tüm uygulamalar bu tür profesyonel görünümlere hitap ediyordu," diyor. Bunun yerine Tezza cesur davranmış. Fotoğraf düzenleme özellikleri basitti. Uygulamanın parlak kırmızı tasarımı kalın yazı tipleri içeriyor ve hedef kitlesiyle bağlantı kurmak için gündelik Y kuşağı argosunu kullanıyordu. Bu yaklaşım işe yaradı: Tezza, Apple'ın "Temel Fotoğraf ve Video Uygulamaları" listesinde yer alıyor ve uygulama mağazalarında düzenli olarak rakipleri Lightroom ve VSCO arasında bulunuyor.

Herrmann, çiftin maliyetlerden tasarruf etmek ve markanın "yaratıcı vizyonu" üzerindeki kontrolü korumak için Tezza'nın ekibini küçük tuttuğunu ve şu anda 12 çalışanlarının olduğunu söylüyor. Temel uygulama ücretsiz ve kullanıcılar farklı özelliklere erişmek için ödeme yapabiliyor. Yıllık 59,99 dolar olan en pahalı abonelik, yakın zamanda piyasaya sürülen bir video düzenleme aracına tam erişim içeriyor.

Barton ve Herrmann şirketlerinin eş CEO'ları olarak görev yapıyor ve zamanlarının çoğunu uygulamada yeni fotoğraf ve video düzenleme özellikleri geliştirerek geçiriyorlar. Barton, gelecekteki hedeflerinin yüz yüze etkinliklere ev sahipliği yaparak markayı fiziksel alanlara yaymak olduğunu, ancak şu anki tek gündem maddelerinin denemeye devam etmek ve yaratıcı olmanın yeni yollarını aramak olduğunu söylüyor: "Bir şeye başlama korkusu işin en zor kısmı" diyor Belki ilk fikriniz ürününüz olmayacak, ama bir sonraki için bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz. Gerçekten fark ettik ki, sadece tutarlı olmalı ve yaratmaya devam etmelisiniz."