Eğitim

Eğitimde kalite alarmı: Binlerce bölümde profesör ve doçent eksik

Özellikle hukuk fakülteleri büyük bir profesör açığı ile karşı karşıya. Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi gibi yeni açılan ve eleştirilere maruz kalan kurumlarda bile profesör bulunmuyor

05 Ağustos 2024 09:10

Türkiye'de üniversitelerde profesör eksikliği dikkat çekici boyutlara ulaştı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzuna göre, devlet üniversitelerinde 1500'e yakın bölümde profesör bulunmuyor. Bu bölümler arasında ebelik, hemşirelik, hukuk ve çeşitli mühendislik programları gibi kritik alanlar yer alıyor.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, AKP'nin her ile üniversite açma politikası sonucu oluşan bu durum, 129 devlet üniversitesindeki 6 bini aşkın bölümü etkilemiş durumda. Neredeyse bu bölümlerin beşte birinde hiç profesör bulunmazken, bin 50 bölümde doçent eksikliği yaşanıyor. Vakıf üniversitelerinde ise durumun ne kadar vahim olduğu bilgilerin yetersizliği nedeniyle net olarak bilinmiyor.

Özellikle hukuk fakülteleri büyük bir profesör açığı ile karşı karşıya. Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi gibi yeni açılan ve eleştirilere maruz kalan kurumlarda bile profesör bulunmuyor. Mühendislik fakültelerinde de durum benzer. Örneğin, bilgisayar mühendisliği bölümünde 35 üniversitede profesör yok.

Sağlık yönetimi ve sosyal hizmetler bölümleri de benzer sorunlarla karşı karşıya. Sağlık yönetimi bölümlerinin üçte birinde, sosyal hizmetler bölümlerinin ise yarısında profesör bulunmuyor. Hemşirelik ve ebelik bölümleri de bu eksiklikten nasibini almış durumda.

Eğitim fakülteleri de aynı kaderi paylaşıyor. 200'den fazla öğretmenlik bölümünde profesör eksikliği yaşanıyor, özellikle sosyal bilgiler ve özel eğitim öğretmenliği gibi alanlarda profesör sayısı sıfıra düşmüş durumda.