Çevre

Edirne'nin Kavacık köyü sakinleri, verdikleri OSB mücadelesini kazandı: "Doğamızı savunmaya sonuna kadar devam edeceğiz"

OSB projesine karşı köylüler kazandı.

23 Aralık 2022 18:29

Edirne’nin Kavacık köyünde yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için Danıştay’dan iptal kararı geldi. Hukuki mücadeleyi kazanan Kavacık köyü sakinleri, “OSB’ye karşı doğamızı savunmaya sonuna kadar devam edeceğiz”  dedi.

Birgün'ün haberine göre, Uzunköprü ilçesine bağlı köyün merasına yapılmak istenilen OSB’nde köylüler verdikleri hukuki mücadeleyi kazandı. Danıştay 6. Dairesi, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği OSB projesini iptal etti.

Köylüler, OSB'nin kurulması amacıyla üst ölçekli planlarda yapılan değişikliklerin iptali için Danıştay'a başvurmuştu. Danıştay 6. Dairesi, OSB projesiyle toprak, orman, su varlıkları, tümülüs, mezarlık, köy ve doğa açısından kamu zararlarının oluşacağına karar vererek projeyi iptal etti. Daha Önce de Danıştay tarafından OSB projesine dair iki kez yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. Ayrıca Edirne İdare Mahkemesi’nde açılan davalarda da yürütmeyi durdurma ve iptal kararları çıkmış, dört ayrı bilirkişi heyeti raporunda ise projedeki hukuksuzluklara dikkat çekilmişti.

"Harcanan tüm paralar kuruşuna kadar iade edilsin"

Danıştay’ın verdiği iptal kararının ardından açıklama yapan köylüler “Yer seçiminin, planlarının dahi hukuksuz olduğu ortaya çıkan Uzunköprü Karma OSB projesi için harcanan tüm paraların kurum ve kuruluşlara kuruşuna kadar iade edilmesini istiyoruz. Tarım topraklarını, gıdayı korumayı, köyde yaşamı lafta değil özde yaşatmaya ve doğamızı savunmaya Kavacık köylüleri olarak sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

"İşlemlerinin hukuka aykırılığı defalarca kanıtlanmıştır"

Kavacıklıların avukatı Bülent Kaçar, iptal kararına ilişkin şunları söyledi: “Dört ayrı bilirkişi heyet raporunda, üç ayrı yürütmenin durdurulması kararında ve üç ayrı iptal kararında OSB kurulmak istenen hazine arazilerinin tarım fonksiyonu dışında kullanılamayacağı kesin olarak hükme bağlanmıştır. Yapılan plan değişikliklerinin, bakanlıkların tüm işlemlerinin hukuka aykırılığı defalarca kanıtlanmıştır. Yer seçimi kararı mahkemece iptal edilen, planları Danıştay tarafından iptal edilen, OSB alanını tarım dışı ilan eden kararı mahkemelerce iptal edilen bu projenin kamuya zararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Uzunköprü Karma OSB projesinden vazgeçilmesini, kamu kurum ve kuruluşların hukuka ve bilime uygun hizmetlere, projelere yönelmesini istiyoruz.”