Sağlık

Edirne Eczacı Odası Başkanı: Şeker hastaları, insülin iğne uçları pahalı olduğu için değiştiremiyor

25 Temmuz 2023 18:30

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcigil, şeker hastalarının insülin tedavisinde kullandıkları insülin iğne uçları ve şeker ölçüm çubuklarının pahalı olduğunu; yurttaşların aynı iğne uçlarını kullanmak zorunda olduklarını belirtti. Kılıçcıgil, "Tedavi gören insanlar bu iğne uçlarını her gün değiştirmesi gerekirken maalesef değiştirmiyorlar. Bu da ciddi oranda vatandaşlarımızı enfeksiyon riskiyle karşı karşıya getiriyor" dedi.

Edirne Eczacı Odası Başkanı Kılıçcıgil, bugün yaptığı açıklamada, ilaç satış fiyatlarına yüzde 30,5 zam geldiğini söyledi. Kılıçcıgil, ilaçlardaki euro kurunun 10 lira 75 kuruştan 14 lira 4 kuruşa yükseldiğini ifade etti.

"Bir miktar pansuman olmasını bekliyoruz''   

Resmi Gazete'de yayınlanan ilaç zammına değinen Kılıçcıgil, şunları söyledi:

"Bilindiği üzere özellikle haziran ayından itibaren yoğun bir ilaç yokluğu krizi ile karşı karşıyaydık. Cumartesi gecesi yayınlanan Resmî Gazete ile birlikte ilaçlara yüzde 30,5 oranında zam geldi. Bununla birlikte ilaçtaki Euro kuru, 10 lira 75 kuruştan 14 lira 4 kuruşa yükseldi. Bunun mevcut ilaçlarda yaşanan sıkıntıya bir miktar pansuman olmasını bekliyoruz ama kalıcı bir çözüm olmadığı herkesin malumu. Mevcut Euro kurunun 30 lira olduğu bir yerde ilaçtaki Euro kurunun 14 lira olarak belirlenmesi sadece pansuman olarak tanımlanabilir. Rezervlerimizde olmayan, depoda bulmakta zorlandığımız ilaçların da kısa sürede tedariğinin olması mümkün değil. Bu ilaçların eczanelerimize depolardan gelmesi en azından üç hafta gibi bir süreyi alacaktır.  Bu ilaç krizi bir miktar daha yaşanacak gibi görünüyor. Bir miktar pansuman olmasını bekliyoruz.

"Yüzde 30 oranında artması demek oluyor"

Tabi ilacın raflarda bulunması ilacın ulaşılabilirliği anlamına gelmiyor. Bir de bunun vatandaşlarımız tarafından alınması gerekiyor. Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna mensup vatandaşlarımız ilaçlarını alırken hem ilaçlarda yüzde 10 yüzde 20 gibi katılım payı ödüyor. Aynı zamanda ucuz eşdeğer bandından dolayı da şu an da yüzde 5 o bant. İlaçlarda yüksek oranda fiyat farkları ödemek zorunda kalıyorlar. Tabi buradaki zam da hastalarımızın yüzde 10 ve yüzde 20 katılım paylarının hem de fiyat farklarının yüzde 30 oranında artması demek oluyor. Günümüzün ekonomik koşullarını değerlendirdiğimizde özellikle emeklilerimizin yoğun olarak bu ilaçları kullandığını değerlendirdiğimizde, bu ilaç farkları katılımla beraber oldukça yüksek bir rakam tutuyor. Bilindiği üzere zaten Sosyal Güvenlik Kurumu yüksek oranda ilaçlarımızı alıyor. İlaçtaki bu yüksek orandaki KDV’yi zaten Sosyal Güvenlik Kurumu ödüyor ama en azından bu ilaçtaki KDV’yi de diğer gıda takviyelerinde, vitaminlerde olduğu gibi yüzde 1’e düşürebilirsek en azından emekli vatandaşlarımızın ödediği farklarda yüzde 9’luk bir düşüş yaşamış oluruz ve onların da ilaca erişiminde kolaylık sağlanmış olur. Bu da önemli bir konu.

"Fiyatlarını güncellemiyor"

Şeker hastalarımızın insülin tedavisinde kullanmış oldukları insülin iğne uçları ve şeker ölçüm çubuklarıyla alakalı da bir sıkıntı yaşıyoruz. Uzun zamandan beri Sosyal Güvenlik Kurumu hem bu iğne uçlarının hem de şeker ölçüm çubuklarının fiyatlarını güncelleniyor. İğne uçları 38 lira 82 kuruş olarak ödenirken, şeker ölçüm çubuklar da 40 lira 70 kuruş olarak kurum tarafından ödeniyor. Şu anda ki mevcut Euro ve dolar kurundan dolayı da bunların fiyatları kurumun ödediğinin çok çok üstünde. Bundan dolayı vatandaşlarımıza yüksek oranda fiyat farkı çıkıyor. Tedavi gören insanlar bu iğne uçlarını her gün değiştirmesi gerekirken maalesef değiştirmiyorlar. Bu da ciddi oranda vatandaşlarımızı enfeksiyon riskiyle karşı karşıya getiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinden bu fiyatları acil bir şekilde güncelleyip vatandaşlarımızın bu anlamda rahata kavuşmalarını talep ediyoruz." (ANKA)