Kültür-Sanat

Dünyanın en tehlikeli sanat eseri: Virüslerle dolu bilgisayar 1,35 milyon dolara satıldı

31 Mayıs 2019 16:50

İnternet sanatçısı Guo O Dong’un dünyanın en tehlikeli virüsleriyle doldurulmuş bir dizüstü bilgisayardan oluşan ‘Kaosun Kalıcılığı’ sanat eseri, 1.35 milyon dolara satıldı. Sanatçı, sanat eserini yaparkenki motivasyonunun dijital dünyanın yarattığı tehditleri ‘fizikileştirmek’ olduğunu söyledi.

Dünya Halleri’nin The Verge’den aktardığı habere göre Guo O Dong, mühendislerden aldığı yardımla, 2008 model bu dizüstü bilgisayara altı virüs yükledi. Guo virüsleri, her birinin yarattığı finansal tahribat miktarını temel alarak seçti – siber saldırılarda kullanılan BlackEnergy, DarkTequila, ILOVEYOU, MyDoom, SoBig ve WannaCry isimli yazılımlar 150 ülkede 200 binden fazla bilgisayara virüs bulaştırmıştı.

Bilgisayar wifi ya da USB’yle başka bir cihaza bağlı olmadığı sürece içindeki virüslerin yayılması mümkün değil. Müzayedenin internet sitesinde bilgisayara teklif verenlerin bu işin potansiyel bir güvenlik tehlikesi teşkil ettiğini bilerek teklif verdiklerini kabul ettiklerine dair bir açıklama var:

“Bir teklif vererek, bu işi bir sanat eseri olarak ya da akademik nedenlerle satın aldığınızı ve herhangi bir şekilde virüsleri yayma niyetinde olmadığınızı kabul etmiş oluyorsunuz.”

Deep Instinct şirketinden Jonathan Kaftzan, geçtiğimiz Pazartesi günü yapılan teklifle bilgisayarın ismi açıklanmayan bir alıcıya satıldığını bildirdi. Kaftzan ayrıca bilgisayardaki bütün yazılımların eski olmaları sebebiyle şu anda herhangi bir zarara neden olmayacaklarını da sözlerine ekledi. Deep Instinct ve Guo, bu çalışmada kullanılan altı virüsün, 95 milyar Doları’n üzerinde hasara yol açtığını tahmin ediyor.