Sağlık

Dünyada ilk: İskoçya, hijyenik regl ürünlerini herkese ücretsiz olarak sağlayacak

"Ücretsiz adet ürünlerine erişim sağlamak, eşitlik ve itibar için esastır ve bunlara erişimin önündeki mali engelleri kaldırır"

15 Ağustos 2022 12:09

İskoçya, dünyada ilk kez, temel ihtiyaç ürünü olan hijyenik pek, tampon gibi ürünleri, herkese ücretsiz olarak sağlayacak.

İskoçya’da Regl Ürünleri Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle; belediyeler ve eğitim sağlayıcılar tampon, hijyenik ped gibi ürünleri herkese ücretsiz olarak sunacak.

İskoçya’da mevcut durumda okullarda ve üniversitelerde regl ürünleri ücretsiz bir şekilde sunuluyor. Ancak 2020’de kabul edilen yeni yasa ile ‘regl yoksulluğu’nun tamamen kaldırılması amaçlanıyor.

İskoçya Sosyal Adalet Bakanı Shona Robson, "Ücretsiz adet ürünlerine erişim sağlamak, eşitlik ve itibar için esastır ve bunlara erişimin önündeki mali engelleri kaldırır" dedi.

TIKLAYIN - Yüksek vergi, fahiş fiyatlar ve regl yoksulluğu: Menstrüel ürünlere erişemeyen kadınlar, gazete kâğıdı kullanmak zorunda kalabiliyor!


Regl yoksulluğu, bireylerin regl dönemlerinde ihtiyaç duydukları hijyen ürünlerine (ped, tampon vs.) maddi gerekçelerle erişememe sorunu olarak tanımlanıyor. Temiz suya, temiz tuvalete vs. erişememe sorununu da içeren 'regl yoksulluğu', kişinin enfeksiyon kapması gibi önemli sağlık problemlerine yol açabiliyor.