Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü, yalnızlığı 'küresel sağlık endişesi' ilan etti

17 Kasım 2023 14:56

T24 Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),  yalnızlığı küresel bir sağlık tehdidi ilan etti. ABD Kamu Sağlığı Hizmetleri Birimi Başkanı Dr. Vivek Murthy, yalnızlığın günde 15 sigara içmek kadar ölümcül olabileceğini ifade etti.

DSÖ, yalnızlığın sağlığa etkileri konusunda uluslararası bir komisyon kurdu. Komisyona Murthy ve Afrika Birliği Gençlik Temsilcisi Chido Mpemba liderlik ediyor. 

Komisyon, Covid-19 pandemisinin ekonomik ve sosyal aktiviteleri kısıtladığı dönemden sonra, yalnızlığın sağlık üzerindeki etkilerinin daha yoğun incelendiği bir dönemde göreve başlayacak. DSÖ'nün "sosyal bağlantı komisyonu" 3 yıl boyunca görev yapacak.

"Yalnızlık sınırları aşıyor ve küresel bir sağlık endişesi haline geliyor" diyen Mpemba, "Sosyal izolasyonun yaşı da yok sınırları da" dedi. 

Murthy de yalnızlığın sağlık risklerinin günde 15 sigara içmeye denk sayılabileceğini, hatta obeziteden daha riskli olabileceğini ifade etti. 

İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nden akademisyenler, yaptıkları incelemelerde sevdiklerini ayda en az bir kez görmeyenlerin ve yalnız yaşayanların ölüm riskinin yükseldiğini tespit etti.

Birleşik Krallık Biyobankası'ndan bir araştırmanın verilerini kullanan akademisyenler, ortalama yaşı 57 olan, 5 farklı sosyal bağlantı türüne sahip 458 bin 146 kişiyi ortalama 12.6 yıl boyunca takip etti.

Yıllar süren incelemeler sonunda araştırmacılar sosyal izolasyonun her türünün erken ölüm riskini artırdığını gördü.

Araştırma sonuçlarına göre aile ve arkadaşları tarafından hiç ziyaret edilmeyen kişilerin kalp hastalığı nedeniyle ölme olasılıkları yüzde 48 yükselirken; erken ölüm olasılıklarının yakınları tarafından günlük olarak ziyaret edilenlerden yüzde 39 daha yüksek olduğu gözlemlendi.