Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü: Türkiye'de 4 kişiden 3'ü fazla kilolu

"Türk halkının haftalık spor faaliyeti ortalaması 150 saati geçmiyor"

04 Mart 2019 14:26

BBC Türkçe

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) TBMM’ye gönderdiği rapora göre, Türkiye nüfusunun neredeyse 4’te 3’ü hareketsiz ve fazla kilolu.

Türk halkının haftalık spor faaliyeti ortalaması 150 saati geçmiyor. Bu da obez insanların sayısını artırıyor.

WHO, haftalık 150 saati, sağlıklı bir yaşam için alt limit olarak belirlemişti.

Meclis’te raporu sunan doktor Tufan Nayır, “Türkiye’de 7,5 milyon obez varken 2,4 milyon kişi de morbid obez. Türkiye’de de dünyada olduğu gibi bir obezite salgını var. Çocukluk çağı obezitesi de artıyor.” dedi.

Rapora göre obezite, Türkiye’deki en yaygın hastalıklardan biri ve obeziteyle alakalı hastalıkların tedavisi için 70 milyon TL’den fazla harcama yapılıyor. Obezitenin yayılmasındaki en büyük etken, Nayır’a göre, hızlı yiyecek tüketiminin artması.

“Gerekli olan sağlıklı yaşam ortamını sağlamazsak, obeziteyle mücadeleden bahsedemeyiz. Kanada’da asitli içeceklerle 10 gramdan fazla şeker bulunması yasakken, Türkiye’de 23’ten 40 grama kadar şeker bulmak mümkün.”

Nayır’a göre, sağlıklı ürün süreçlerinin uygulanmaması sebebiyle Türkiye’deki 10 kişiden 9’unun kanser, yüksek tansiyon ve diyabet olma riski var:

“WHO’ya göre, insanlar günde 5 gramdan fazla tuz tüketmemeli. Ancak Türkiye’de bu oran günlük 9 gram. Her 10 kişiden 6’sı yağ oranı yüksek yiyeceklerle besleniyor. Özetle, sağlıklı beslenmiyoruz.”

WHO, obezite sebebiyle her yıl 2,8 milyon kişinin öldüğünü söylüyor.