Kültür-Sanat

Duayen sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, 80'inci yaşını yeni kitabıyla kutluyor!

Atilla Dorsay'ın "Bir Ömürden Seçilmiş Tablolar" kitabı raflarda

17 Mart 2019 01:54

Duayen sinema eleştirmeni, yazar Atilla Dorsay, 80'inci yaşını anılarını kaleme aldığı "Bir Ömürden Seçilmiş Tablolar" kitabıyla kutluyor.

Sinema eleştirilerine T24'te devam eden Dorsay, Remzi Kitabevi etiketiyle bugün raflarda yerini alacak olan kitabının tanıtırken şu cümleleri yazdı:   

Bu kitabı yazarken itiraf edecek çok şeyim olduğunu anladım. Hıristiyanvari bir ‘günah çıkarma’ kurumundan söz etmiyorum, papaza gerek yok!… Ama kimi zaaflarımı, yanlışlarımı, hatalarımı, kusurlarımı da anmak istedim. Bu idealize edilmiş, gerçeklere teğet geçen bir anılar kitabı olmasın istedim. Her birinden dersler aldığım o hatalarımın gençlere de bir şeyler öğreteceğine inandım. Ve bu yolu seçtim.   Şimdi, uzun bir ömürden seçilmiş bu tablolar sanki bir ressamın dokunuşuyla önünüzde açılıyor, canlanıyor, renkleniyor. Seyir sizin, seçim sizin…”

Atilla Dorsay kimdir?


17 Mart 1939 yılında İzmir'de doğdu. Galatasaray Lisesi'ni bitirdi.

1964 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi) Yüksek Mimarlık bölümünden mezun oldu. İki yıl sonra Cumhuriyet gazetesinde sinema üzerine yazmaya başladı ve sonra bunu asıl mesleği olarak seçti. Cumhuriyet’te 27 yıl boyunca yazdıktan sonra Milliyet, Yeni Yüzyıl ve Sabah’ta köşe yazıları kaleme aldı. 2013’de Emek sinemasının yıkılışını protesto için Sabah’ı ve yazılı basını bıraktı.

Sinema dışında yemek, şehircilik, İstanbul, yaşam kültürü üzerine yazılarını, müzik anılarını, gezi notlarını, hikâye, şiir  ve fotoğraflarını kitaplaştırdı: Toplam 53 kitap.

İKSV sinema festivali danışmanı, kurucusu olduğu SİYAD’ın onursal başkanı olan Atilla Dorsay, 1985'ten itibaren TRT 2'de sinema kuşakları sundu. Ayrıca TRT Radyo 3’te müzik programları yaptı.

Çeşitli ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalarda jüri üyeliği yapan yazar, FIPRESCI- Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu’nun ilk Türkiye temsilcisiydi.

Dorsay’ın Ankara Büyülü Fener’de adını taşıyan bir sinema salonu var.

Yazarımız 2014’den beri T24'te yazmaya devam ediyor.
 
Başlıca ödülleri:

Fransa’dan Palmes Academiques- Sanat Şövalyesi Nişanı TDK (Türk Dil Kurumu) Basın Ödülü Mannheim, İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Eskişehir, Adana, Erzurum, Marmaris vb. festivalleri emek ödülü,

TÜYAP kitap fuarı yılın Yazarı ödülü (2014),

İFSAK, TÜRSAK, Rotary Club, Lion’s, Altın Artemis, TROYA,

ODTÜ, ENKA, TC Kültür Bakanlığı, İKÜ, SET, JCİ- New York, GÖZDER vb. kurum ödülleri.