Dünya

Donald Trump'ın 'sürpriz' ziyaretine Irak'tan açıklama

"Trump'ın Abdülmehdi ile bir araya gelmesi planlanıyordu"

27 Aralık 2018 16:46

ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak'a yaptığı 'sürpriz' ziyaretin ardından açıklama yapan Irak Başbakanı Adil Adbülmehdi, "Ziyaretten haberdar edilmiştik," dedi.

Irak hükümetinin ziyareti memnuniyetle karşıladığı belirtilen açıklamada, "Trump'ın Abdülmehdi ile bir araya gelmesi planlanıyordu ancak görüşmenin nasıl yapılacağı konusunda fikir ayrılığı olduğu için bunun yerine iki lider bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi, DEAŞ'a karşı ortak mücadele, bölgede istikrarın sağlanması ve son gelişmeler değerlendirildi" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada Trump'ın ziyaretinin Irak'taki Amerikan askerlerinin Noel'lerini kutlamayı kapsadığı ve Trump'ın Abdülmehdi'yi Washington'a davet ettiği belirtildi.

"Saygılarımı iletmek istedim"

ABD Başkanı Donald Trump, dün eşi Melania Trump ile Irak'ın Enbar vilayetindeki Aynü'l Esed Askeri Üssü'ne gelerek, burada bulunan ABD'li askerler ile bir araya gelmişti. Irak’ta bulunma sebebine ilişkin burada açıklamalar yapan Trump, "Buraya gelip askerlerimizi ziyaret etmek ve saygılarımı iletmek istedim" dedi.

Irak’ta ABD ordusuna bağlı üst düzey askerlerle görüşen Trump’ın Irak Başbakanı Adil Abdul-Mahdi’yle bir araya gelmediği bildirildi.

Trump, üsteki ABD askerleriyle görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, "Irak'tan çekilmeye yönelik hiçbir planımız yok. Eğer Suriye'de bir şeyler yapmak istersek Irak'ı üs olarak kullanırız" ifadelerini kullandı.

Irak'taki bazı gruplardan Trump'ın ziyaretine tepki

Şii Asaib Ehli'l Hak Örgütü, ABD Başkanı Trump'ın Irak'a yaptığı sürpriz ziyareti eleştirirken, Islah ve İmar Grubu ise ziyaretin Irak topraklarına açık bir ihlal olarak nitelendirdi.

Ziyaretle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Asaib Ehli'l Hak Örgütü lideri Kays El Hazali, şunları kaydetti:

"Trump'ın diplomatik normları göz önünde bulundurmadan yaptığı ziyaretin, ABD'nin Irak'taki projesinin neler olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor" dedi. İran’a yakınlığıyla bilinen Hazali açıklamasında "Iraklıların buna karşı cevapları birliklerini parlamento kararıyla ülkeden çıkarmak olacak. Eğer çıkarmak istemezsen bizim 2011’de yaptığımız gibi birliklerini başka yollarla çıkarmaya gücümüz vardır."

Irak Meclisi'ndeki Islah ve İmar Grubu ise Trump'ın ziyaretinin Irak'ın egemenliğini ihlal olarak nitelendirdi. Grup Başkanı Sabah el-Saidi yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Anbar ilindeki Aynul Esed üssüne yaptığı ziyareti eleştirerek şu ifadeleri kullandı:

"Ülkenin egemenliğini hiçe sayarak ABD'nin bir eyaletine gider gibi Trump'ın Irak'a gelmesi açık bir ihlaldir. Irak Meclisi'ni, bu ihlali görüşmek için Trump'a haddini bildirmek ve ABD işgalinin sona erdiğini bildirmek için acil toplanmaya çağırıyoruz."

İlgili Haberler