Kültür-Sanat

'Mimar Garabet Balyan Müslüman olsaydı, mezar taşı kaybolur muydu?'

Dolmabahçe Sarayı mimarı Ermeni Mimar Garabet Balyan’ın kayıp olan mezar taşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kartal’da bulunan bir inşaat şantiyesinde ortaya çıktı

23 Ocak 2015 02:20

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uzun zamandır kullandığı şantiye alanındaki yapıların yıkılmasıyla Mimar Garabet Balyan’ın mezar taşı ile birlikte üzerinde Ermenice yazılı birçok mezar taşı gün yüzüne çıkmıştı. Agos gazetesinden Uygar Gültekin'in haberine göre, mimar Garabet Balyan’ın mezarının nerede olduğu bilinmese de arkeologların yaptığı inceleme sonrasında fotoğraftaki mezar taşıyla, İBB’nin şantiyesinde bulunan mezar taşının aynı olduğu öğrenildi.

 

'Ermenilerin mezarlarını kaybediyorlar'

 

Avukat Diren Cevahir Şen, Ermenilerin kayıp bir halk olduğunu söyledi. Avukat Şen, “Balyan çok önemli bir mimar. İstanbul’u İstanbul yapan bir sanatçı aslında. Birçok Ermeni sanatçıdan biri. Ermeniler zaten kayıp bir halk. Mezarlarını da böyle kaybediyorlar” dedi.

Mimar Garabet Balyan

Mimar Garabet Balyan’ın mezar taşının belediye şantiyesinde ne işi olduğunu anlayamadığını belirten Avukat Şen, “Ermeni olması mı o kişiyi önemsizleştiriyor. Mesela Garabet Balyan Müslüman bir mimar olsaydı tutum aynı mı olacaktı. Tüm bunlar cevaplanması gereken sorular. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bir mimar acaba kendi meslektaşının son parçasına daha özenli davranması gerekmezmiy di. Söz konusu kişi İstanbul’un çehresini geliştiren güzelleştrien bir kişidir" ifadelerini kullandı.

 

Mimar Garabet Balyan’ın İstanbul’a kazandırdığı simgesel yapılar

 

Dolmabahçe Sarayı ve Camisi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Kuleli Süvari Kışlası
Terkos Tesisleri
Bahçeköy Kirazlı Bent ve Bend-i Cedid
Beykoz Deri Fabrikası
Bakırköy Bez Fabrikası
Hereke Fabrikası
Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi
Beşiktaş - Surp Asdvadzadzin Kilisesi
Kuruçeşme - Surp Haç Kilisesi
Beyoğlu - Surp Yerortutyun Üç Horan Kilisesi.