Bilim / Teknoloji

Doç. Dr. Aylar: Türkiye'de ilk defa "Ay sütü" bakterisi bulundu

"Bu çalışma Türkiye'de ilk olacak"

18 Ocak 2025 11:47

Güncelleme: 18 Ocak 2025 11:50

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Doç. Dr. Faruk Aylar, Hayat Kayası Mağarası'nda "Ay sütü" bakterisi bulunduğunu belirtip, "Türkiye'de ilk defa 'Ay sütü' bakterisi bulundu. Özellikle İngiltere ve İskoçya'da 'Ay sütü' dediğimiz madde antibiyotik özelliği ile kullanılıyor. Bundan ilaç yapılması düşünülüyor" dedi.

Bafra ilçesi Esençay ve Başaran mahalleleri arasındaki Hayat Kayası Mağarası'nda "Ay sütü" bakterisi bulundu. OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Aylar, "Bu mağaradan aldığımız numuneleri mikrobiyolog arkadaşlarımız analizlerini yapıyorlar. Türkiye'de ilk defa 'Ay sütü' bakterisi bulundu. Özellikle İngiltere ve İskoçya'da 'Ay sütü' dediğimiz madde antibiyotik özelliği ile kullanılıyor. Bundan ilaç yapılması düşünülüyor. Tabii bu uzun bir süreç alacak ama ilk bulgularımız oldukça güzel sonuçlar verdi. İnşallah güzel sonuçlar alarak, bunun bir ürüne ve patente dönüşmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

"Bizim çalışmamız özel oluşumla alakalı"

Doç. Dr. Aylar, "Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan Hayat Mağarası, Karadeniz'deki nadir oluşum mağaralarından biridir. İçindeki şekil ve oluşum bakımından da Türkiye'de sayılı mağaralar arasında yer almaktadır. Bu mağara, Bafra ilçesinde Esençay ve Başaran mahalleleri arasında bulunan bir karstik mağaradır. Yan kireç taşının çözünmesi sonucu oluşmuş bir mağaradır. Bu mağaranın ön çalışmalarını yaptık. Bilimsel yayınları yapıldı. Mağara yaklaşık 170 metre uzunluğunda ve kabaca 'T' harfine benzemektedir. Samsun için gerçekten önemli bir zenginlik ve kaynaktır. Doğal miras alanı olarak ifade edebiliriz. Bizim çalışmamızsa bu mağaranın içerisinde bulunan özel bir oluşumla alakalıdır. Bu mağarada yabancı literatürde 'Moon Milk' adıyla geçen ve Türkçede ise 'Ay sütü' olarak ifade ettiğimiz bir oluşum vardır" diye konuştu.

"Bu çalışma Türkiye'de ilk olacak"

Bakteri ile yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Aylar, "Türkiye'de bu tarzda bir çalışma şu ana kadar yoktur. Bu çalışma Türkiye'de ilk olacak. Mağaraları 3 bölüme ayırıyoruz. Aydınlık kısım, alacakaranlık kısım ve tam karanlık kısım olarak adlandırıyoruz. Bu Ay Sütü dediğimiz oluşum, alacakaranlık dediğimiz ne çok aydınlık ne de çok karanlık olan kısımda bulunuyor. Bunlarım oluşumunda mikrobiyal etkiler var. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nden ve Veterinerlik Fakültesi'nden birkaç hocamız ile burada çalışmalar yaptık. Bu çalışmaların ilk bulgularını elde ettik. Her ay düzenli olarak bu mağaraya gidiyoruz" dedi. (DHA)


Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni!


_____________________________________________________________________________________________________

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Beşiktaş'ın yeni belediye başkanı kim olacak; 3 isim öne çıkıyor!

TIKLAYIN | Eskişehir'de katliam gibi kaza kamerada: Otoyolda ters yönde seyreden araç, karşıdan gelen ciple çarpıştı; 1 ölü, 1'i ağır 4 yaralı

TIKLAYIN | Spor yazarları Hatayspor-Galatasaray maçını değerlendirdi: Maçın skorunun Galatasaray lehine 10-2 ya da 12-2 olması gerekirdi

TIKLAYIN | Erdoğan ile ilgili basında çıkan ilk haber; 1972 tarihli gazete açık artırmayla satışa sunulacak

TIKLAYIN | Icardi ve Wanda Nara arasında savaş sürüyor: Beni çıplak filme aldı

TIKLAYIN | İsrail hükûmeti, Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasını onayladı
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir