Çevre

Diyarbakır'da maden şirketinin iptal edilen ÇED raporuyla maden açmaya çalıştığı ortaya çıktı

Diyarbakır Barosu da yaşam alanlarını koruma sözü vererek, çevresel mücadelede aktif bir rol üstlendiğini belirtti

24 Eylül 2024 11:47

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi, Hesandin Yaylası'nda planlanan maden ocakları için geçerliliği olmayan bir ÇED raporu ile hareket eden maden şirketinin belge skandalı ortaya çıktı. Yerel halkın ve sivil toplum örgütlerinin yoğun tepkisi altında, şirketin kullanmaya çalıştığı ÇED belgesinin beş yıl önce iptal edildiği belirlendi.

İptal Edilen ÇED Raporu ile Maden Ocağı Açma Girişimi

Güneydoğu Ekspres'ten Sertaç Kayar'ın haberine göre, maden şirketinin sahibi, Hesandin Yaylası'nda maden çıkarma faaliyetlerine başlayabileceklerini ve halkın herhangi bir karşı çıkışında kolluk kuvvetlerini kullanacaklarını ifade etmişti. Ancak, bölge halkının ve Pasur Hesandin Yaylası Koruma Platformu'nun çabaları sonucu, şirketin dayandığı ÇED raporunun 16 yıl önce alındığı ve faaliyete başlanmadığı için 5 yıl önce iptal edildiği açığa çıktı.

Yayla ve Çevre Koruma Çabaları

Hesandin Yaylası Koruma Platformu ve Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu gibi yerel örgütler, bu durumu kamuoyu ile paylaşarak, bölgenin doğal yapısını ve yerel halkın yaşam alanlarını koruma kararlılıklarını vurguladılar. Platform, bundan sonra da bölgeyi korumak için tetikte ve mücadeleye devam edeceklerini duyurdu. Diyarbakır Barosu da yaşam alanlarını koruma sözü vererek, çevresel mücadelede aktif bir rol üstlendiğini belirtti.


Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?