Yaşam

DİSK ve TİP yöneticisi, Türkiye'nin ilk sendika uzmanlarından Sina Pamukçu yaşamını yitirdi

15 Eylül 2019 18:09

Türkiye’nin ilk sendika uzmanlarından, Türkiye İşçi Partisi (TİP) genel başkanvekillerinden ve Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden, eski DİSK Genel Sekreter Yardımcısı Sina Pamukçu 12 Eylül 1980 askeri darbesinden bu yana yaşadığı Belçika’da 14 Eylül Cumartesi günü 92 yaşında yaşamını yitirdi.

Sina Pamukçu’nun cenazesi 17 Eylül 2019 Salı günü ikindi namazından sonra İstanbul’da Şakirin Camiinden kaldırılıp Karacahmet mezarlığında toprağa verilecek

Sina Pamukçu kimdir?

1927’de doğan Pamukçu, Robert Koleji ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Pamukçu, 1956’da Türkiye Gemi Adamları Sendikası’nda uzman olarak çalışmaya başladı. 1958’de kazandığı bir bursla ABD’ye gitti. Orada sosyalist sendikacılarla tanıştı. Dönüşünde 1960’da Türkiye Maden-İş’te uzman olarak çalışmaya başladı.  

1961’de Türk-İş’te çalışmaya başladı aynı zamanda Türk-İş Eğitim Müdürü olarak görevlendirildi. Ancak TİP yöneticisi olması nedeniyle bir süre sonra Türk-İş’teki işine son verildi.  Kurulmasının hemen ardından TİP’e üye olan Pamukçu TİP’in aktif bir üyesi ve yöneticisi oldu.  1962 yılında TİP Genel Yönetim Kurulu ve 1964 yılında TİP Genel Yönetim Kurulu ve ardından Merkez Yürütme Kurulu üyeliklerine seçildi.  Bir süre başkanvekilliği yaptı. TİP kapatılıncaya kadar partide kaldı.

TİP MYK toplantısından

Pamukçu 1968’de 1980’e kadar Türkiye Maden-İş ve DİSK’te çalıştı. 1968’de tekrar DİSK Genel Sekreter Yardımcısı olarak görevlendirildi.  Sosyal Adalet, Yön ve Forum dergileri ile Cumhuriyet, Öncü ve Yeni Ortam’da işçi hakları ve sendikacılık üstüne yazılar yazdı.  Sina Pamukçu, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Belçika’ya göçmek zorunda kaldı. Bir süre DİSK’in Avrupa çalışmalarına katıldı.  Belçika’da yaşıyordu. Pamukçu’nun anıları 2010’da Sina Pamukçu ile Sendikalı Yıllar adıyla Sosyal Tarih Yayınlarından çıktı.