Politika

Dışişleri Bakanlığı: Şili Temsilciler Meclisi'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan kararı yok hükmündedir

Dışişleri Bakanlığı, Şili Temsilciler Meclisi'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımasına tepki gösterdi

25 Nisan 2024 13:03

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanlığı, Şili Temsilciler Meclisi'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, "Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar yok hükmündedir" açıklamasında bulundu. 

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

"Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar yok hükmündedir. 

Parlamentoların tarihi yorumlama ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır. 

Bu karar, soykırım suçunun ancak yetkili bir mahkeme tarafından hükme bağlanabileceğini öngören 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesine aykırıdır"

Şili Temsilciler Meclisi, her yıl 24 Nisan'ı "Ermeni Soykırımı Kurbanlarını Anma Ulusal Günü" olarak belirleyen yasa tasarısını 24 Nisan'da onaylamıştı. 

ABD de "soykırım" ifadesini kullandı

Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" tanımının kullanıldığı ve Biden yönetimi tarafından geçen yıllarda yayımlanan açıklamayla çok benzer ifadelerin kullanıldığı açıklamada İstanbul'dan "Konstantinapolis" olarak bahsedilirken; "Zulüm kampanyası 24 Nisan 1915'te başladı. Osmanlı yetkilileri Konstantinapolis'te Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutukladı. Bunu izleyen yıllarda bir buçuk milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü. Bu, Ermeni ailelerini sonsuza dek etkileyen ve nesilleri sonuna kadar değiştiren bir trajediydi" denilmişti. 

Dışişleri Bakanlığı, açıklamaların "Ön yargılı ve tarafgir" olduğunu ifade etmiş, bu tarz ifadelerin "iki toplum arasındaki uzlaşı çabalarına zarar verdiği ve nefret suçları işlemeye meyilli radikal grupları da cesaretlendirdiği" değerlendirmesinde bulunmuştu.