Politika

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze diplomasisini hızlandırdı

"Ankara, İsrail’in giderek şiddetini arttırdığı saldırılarda barış sağlanması için temaslarını hızlandırdı"

23 Şubat 2024 10:47

Yetkin Report, Ankara'nın Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için diplomatik temaslarını hızlandırdığını yazdı. "Fidan Gazze diplomasisini hızlandırdı: ABD, Mısır, Almanya" başlıklı haberde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndaki temaslarına yer verildi.

21 Şubat’ta G20 bünyesindeki “Devam Eden Uluslararası Gerilimlerde G20’nin Rolü” başlıklı oturumda bir konuşma yapan Fidan'ın “Gazze’deki vahşetin durdurulması” çağrısında bulunduğunu yazan Yetkin Report haberin ilgili bölümünde şunları ifade etti: 

"G20 toplantısında Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile de görüşen Fidan, Gazze’deki durumun yanı sıra siyasi diplomatik çabalar ve insani yardım konularını Şükri ile görüştü.

Mısır ve Katar, İsrail ile Hamas arasında ilan edilen ateşkeste kilit rol oynamıştı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından Gazze’yi aralıksız bombardıman altında tutarken, Kasım ayında bölgeye insani yardım ulaştırılması için 4 günlük bir ateşkes ilan edilmişti. Hamas lideri İsmail Haniye 21 Kasım’da İsrail ile Katar aracılığıyla konuştuklarını, Mısır’ın da devrede olduğunu belirtmişti. Türkiye’nin ismi görüşmelerde geçmemişti.

Ankara, İsrail’in giderek şiddetini arttırdığı saldırılarda barış sağlanması için temaslarını hızlandırdı.

Dışişleri Bakanı Fidan, ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile de biraraya geldi. Iki görüşmede de Gazze’de tam ateşkesin sağlanması için atılabilecek adımlar gündeme geldi. Fidan, Baerbock ile üç gün önce Almanya Münih Güvenlik Konferansı’nda da bir araya gelmişti.

Fidan, Amerikalı senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Murphy’nin Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri sırasında da Türkiye’nin Gazze’deki krizin bölgeye yayılmasından duyduğu endişeyi dile getirmiş, ABD’nin İsrail üzerindeki frenleme etkisini kullanması gerektiğini belirtmişti."

Yazının tamamı için tıklayın...