Politika

Dışişleri Bakanı Fidan ile ABD'li mevkidaşı Blinken, yarın Prag'da bir araya gelecek

İki bakan, en son 29 Nisan'da Suudi Arabistan'da görüşmüştü

30 Mayıs 2024 15:06

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Gayri Resmi Dışişleri Bakanları toplantısı için Çekya'ya gitti. Yarın gerçekleşecek toplantı öncesinde Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya gelecek.

NATO bünyesindeki Dışişleri Bakanları, 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'ne hazırlık niteliğindeki gayriresmi toplantılarını Çekya'nın başkenti Prag'da yapacak.

İki gün sürecek görüşmelerde Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Fidan temsil edecek. Bakan Fidan'ın Prag'da ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşmesi bekleniyor. 

İki bakan, en son 29 Nisan'da Suudi Arabistan'da bir araya gelmişti.

Gündemde ne olacak?

Dışişleri bakanları, caydırıcılık ve savunma gündemleri ile birlikte "Ukrayna'ya destek" konusunu detaylı biçimde ele alacak ve desteğin sürdürülebilirliği konusunda yollar aranacak. 

Hava savunması konusunun, Ukrayna için olduğu kadar, Yunanistan ve Polonya'nın sunduğu "Avrupa'da ortak hava sahası" teklifi bağlamında da ele alınması bekleniyor.

Ukrayna'ya NATO temsilcisi atama fikri

Toplantının gündemiyle ilgili basına bilgiler veren ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith'e göre, Ukrayna'ya sivil bir NATO temsilcisi atanma fikri değerlendiriliyor.

Bu çerçevede NATO, "birlikte çalışabilirlik" adı verilen yol haritası üzerinde çalışıyor.

Bu kapsamda Ukrayna-Rusya savaşının gidişatı hakkında bilgi almak, sahadaki gelişmeleri yakından takip etmek için "Harp Merkezi" kurulması fikri de gündemde.

Ukrayna'nın NATO üyeliği

Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusunda Washington Zirvesi'nde, önceki süreçten farklı dil kullanma hazırlığı da yapılıyor.

Bakanlar, Prag'da Ukrayna'nın NATO'ya giden sürecinde köprü görevi görecek bu yeni söylem üzerinde de çalışacak. Ancak söz konusu ülkeye üyelik davetinin bu yaz yapılması planlanmıyor.

NATO Genel Sekreteri seçimi

Bir diğer önemli gündem maddesi de mevcut Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in görev süresinin 1 Ekim'de sona erecek olması nedeniyle, yerine kimin geleceği konusu olacak.

Hali hazırda Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte olmak üzere iki aday bulunuyor.

Karar, Washington Zirvesi'nde duyurulacak

Iohannis ve Rutte arasında süren yarışta, Hollandalı aday müttefiklerin çoğu tarafından destekleniyor. Yine de bu konuda henüz bir görüş birliğine varılamadığı için müttefiklerin görüşmelerinin sürmesi bekleniyor.

Yeni genel sekreter hakkındaki kararın Washington Zirvesi'ne kadar verilmesi ve zirvede duyurulması planlanıyor.