Gündem

DİB'ten tüm partilere açık çağrı: Can Atalay’ın milletvekilliğinin savunulması, Anayasa’nın seçme ve seçilme hakkının ve demokrasinin savunulmasıdır

"Can Atalay nezdinde Anayasa'nın pervasızca çiğnenmesine izin vermek ülkeyi seçimsiz yönetmek isteyen iktidara alan açmaktır"

04 Ocak 2024 12:18

Demokrasi için Birlik Anayasa Mahkemesinin 2. kez "hak ihlali" kararı vermesine rağmen tutukluluğu devam eden TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için siyasi partilere açık çağrıda bulundu. Atalay'ın içerde tutulmasını anayasaya ve hukuka bağlı saymayan bir yönetim biçiminin tarzının yerleşmesi olarak değerlendiren çağrıda "Can Atalay’ın milletvekilliğinin savunulması, Anayasa’nın seçme ve seçilme hakkının ve demokrasinin savunulmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

Demokrasi İçin Birlik, tüm siyasi partilere açık çağrıda bulundu, "Can Atalay nezdinde Anayasa'nın pervasızca çiğnenmesine izin vermek ülkeyi seçimsiz yönetmek isteyen iktidara alan açmaktır" denilen çağrı şu şekilde:

"Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez karar vermesine rağmen hapiste tutulması, artık kendini anayasaya ve hukuka bağlı saymayan bir yönetim tarzının yerleştiğini gösteriyor.
Konuyu Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında bir yetki çatışmasına dönüştürmek ya da yalnızca iktidarın her gün bir yenisine imza attığı anayasa ihlalleri ve hukuksuzluklardan biri saymak yanlış olacaktır.

Eğer Can Atalay nezdinde bütün yurttaşlara yapılan bu hukuksuzluk ve hak ihlaline karşı muhalefet, aralarındaki fark ve çatışmaları bir yana koyarak seçme seçilme hakkını, Anayasayı ve demokrasiyi savunamazsa yerel seçim sürecinde iktidarın, muhalefeti zayıflatmak için yapacağı yeni hukuksuzluklarının da yolu açılmış olacak.

Eğer seçim süreci bütün muhalefet tarafından anayasa ve hukuk devleti esasları etrafında kenetlenen bir anlayışla savunulamazsa, seçimle kazanılacak yerel yönetimlere de iktidar tarafından el konması engellenemeyecektir.

İktidarın giderek pervasızlaşmasında muhalefetin yeterince etkili olamamasının, yurttaşları seçimlerde oy veren sessiz izleyicilere indirgemesinin rolü yadsınamaz.

12 askerin acı kaybından sonra AKP ve MHP ile iktidarının ölümlere neden olan politikalarını meşrulaştırmamak için ortak bildiriyi imzalamayan Cumhuriyet Halk Partisi ve genel başkanı Özgür Özel adeta linçe tabi tutuldu. İktidar tarafından hedef gösterildi.

Anayasa güvencesi altındaki Dem Parti’nin Ankara’daki merkezinin önünde toplanan kalabalık, ceset torbalarıyla gösteri yaptı. DEM Parti’ye hukuksuz gözaltı ve operasyonlar sürüyor.

Bütün bunlar artık Anayasa Mahkemesine bile tahammül edemez hale gelmiş iktidarın muhalefeti elindeki bütün imkânlarla etkisizleştirmeye çalışacağının açık göstergeleri.

Değerli parti yöneticileri;

Can Atalay’ın milletvekilliğinin savunulması, Anayasa’nın seçme ve seçilme hakkının ve demokrasinin savunulmasıdır. Hukuk devletinden ve demokrasiden yana olan bütün Muhalefet partilerine, Meclis’te ve Meclis dışında demokratik protesto eylemleri organize ederek, yurttaşların bu konuda demokratik tepkilerini ortaya koyacakları yolu açmaları için çağrı yapıyoruz.

Hatırlatıyoruz: İktidar tarafından yapılan ve yapılacak bütün hukuksuzluklara karşı muhalefet partilerinin Meclis’te ve Meclis dışında ortak bir tutum alması, temel hukuk kuralları ve anayasanın çiğnenmesine izin vermemesi, yerel seçimlerin ülkemizi iyice karanlığa boğacak bir biçimde sonuçlanmamasının tek güvencesidir.

2024 yılının ülkemize barış, demokrasi, refah getireceğine dair umut ve inancımızla, saygılarımızla"

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay kararına yine uymadı, AYM’yi yerden yere vurdu: “AYM, Cumhurbaşkanı’nın meşruiyetini bile tartışmaya açabilir”

TIKLAYIN - Can Atalay'ın avukatı Urfa: AYM üyeleri de cüppelerini çıkartıp istifa etmeli, zira ortada mahkeme kalmadı