Kültür-Sanat

DEVA Partisi’nden müzik yasağına tepki: Hükûmet dalga geçer gibi 1 saat esnetti

"Müziğe ve hayata özgürlük istiyoruz"

11 Mayıs 2022 12:28

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı Helün Fırat, pandemi gerekçesiyle getirilen müzik yasağının saat 01.00’e çekilmesine tepki göstererek, “Yasaklarının tamamen kaldırılması bekleniyordu. Ancak hükûmet dalga geçer gibi bir karar alarak yasakları kaldırmak yerine sadece 1 saat esnetti… Bir kez daha gerekenin yapılmasını ve yasakların tamamen kaldırılmasını talep ediyor, müziğe ve hayata özgürlük istiyoruz” dedi.

DEVA Partisi Kültür Sanat ve Turizm Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Helün Fırat, müzik yasağına ilişkin kararla ilgili yazılı açıklama yaptı. Fırat’ın açıklaması şöyle:

“Pandemi gibi sancılı bir dönemde en büyük zorluğu sahne sanatları ve mekân işletmeleri yaşadı. Ekmeğini müzik ve sahne sektöründen kazanan 100’ü aşkın insanın geçim sıkıntısıyla yaşamına son verdiği bu acımasız sözde destek ortamında pandeminin tüm yaralarının sarılması, insanlar normal yaşamlarına dönerken gece 00.00 yasaklarının tamamen kaldırılması bekleniyordu. Ancak hükûmet dalga geçer gibi bir karar alarak yasakları kaldırmak yerine sadece 1 saat esnetti.

HES kodlarının ve maskelerin hayatımızdan çıkarıldığı, fazlasıyla rahatlama sağlanan bu dönemde hangi akıl gece 01.00’den sonra uygulanacak müzik yasaklarının topluma faydası olacağına inanabilir? Tüm beklentilere rağmen yasakların sadece 1 saat esnetilmesi kamuoyunun aklıyla dalga geçmekten bir anlam taşımamaktadır.

"Müzikli mekânlarda çalışma saati sınırlaması hukuka aykırı"

Diğer yandan defaatle belirttiğimiz gibi; müzikli mekânlara çalışma saati sınırlaması getirilmesi hukuka aykırıdır. Her şeyden önce Cumhurbaşkanı veya İçişleri Bakanı’nın müzikli mekânlara çalışma saati kısıtlaması getirme yetkisi yoktur. Müzikli mekân sahiplerinin anayasal hakkı olan çalışma hürriyetlerinin ölçüsüz bir biçimde sınırlandırılması anayasal bir suçtur. Anayasal suçları işle sıradan bir rutine çevirenlerin bundan vazgeçmesini ve sektörün hakkının teslim edilmesini acilen talep ediyoruz.

MÜYORBİR, MESAM ve MSG gibi meslek birliklerinin çağrısına destek veriyor, yanlarında duruyoruz. Toplumun hayat tarzını şekillendirmek üzere inatla yapılan bu dar bakışlı kısıtlamalar yüzbinlerin yaşamını etkiliyor. Yüzbinlerce müzisyenin yanı sıra, ses-ışık sistem firmaları, canlı müzik mekânları, ikram şirketleri, servis hizmetleri çalışanları, güvenlik firmaları başta olmak üzere bu iş yerlerinde çalışan yüzbinlerce insan evine ekmek götürme derdiyle boğuşuyor.

"Yasakların tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz"

Sorunun çözülmesi için daha önce de çağrıda bulunduk ve çözüm önerilerimizi sunduk fakat mevcut hükümetin ifade ve yaşam tarzı özgürlüğüne bakış açısı, sektörden ekmek yiyen yüzbinlerce ailenin hayatlarını eziyete çevirmeye devam ediyor. Bir kez daha gerekenin yapılmasını ve yasakların tamamen kaldırılmasını talep ediyor, müziğe ve hayata özgürlük istiyoruz. Konunun sonuna dek takipçisi olacağız.” (ANKA)

TIKLAYIN | Fatih Altaylı: Yahu size ne kimin, saat kaçta müzik yapacağından; her b*ka karışmak zorunda mısınız!

TIKLAYIN | Müzik kısıtlamasının bir saat uzatılmasına müzisyenler ne diyor?

TIKLAYIN |  İçişleri Bakanlığı: Pandemi sürecinde saat 00.00'da sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saati 01.00'e kadar uzatıldı