Politika

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'dan hükümete sert eleştiriler

"Vergi tahsil etmek istiyorsanız imar rantlarına bakın. Bakkalın yanında iki ay çıraklık yapan birisi böylesine vahim hatalar yapmaz"

21 Temmuz 2024 15:45

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Ankara 2. Olağan İl Kongresi'nde hükümeti sert bir dille eleştirdi. Babacan, konuşmasında ekonomi politikalarından yargı bağımsızlığına, emekli maaşlarından istihdama kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Vergi tahsil etmek istiyorsanız imar rantlarına bakın"

Babacan, ekonomik sorunlara değinerek vergi politikalarını eleştirdi. "Vergi tahsil etmek istiyorsanız imar rantlarına bakın. Bakkalın yanında iki ay çıraklık yapan birisi böylesine vahim hatalar yapmaz. Sadece ekonomi politikasıyla bu ülkenin ekonomisi düzelmez. Hukuk olmadan, adalet olmadan ekonomi olmaz. Olmayacak da. Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımam, uyumam, saygı duymam dediğiniz sürece, her gün bu ülkede hukuk ihlali yaptığınız sürece bu ülkenin ekonomisi düzelmez, insanlar yatırım yapmaz," dedi.

"İki yurttaşımız hayatını kaybediyor ama özür dileyen yok"

Babacan, İzmir'de elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişiye de değindi. "Yol ortasında yürürken iki yurttaşımız elektrik akımına kapılıp hayatını kaybediyor ama özür dileyen yok, çıkıp istifa eden yok. Herkes ötekini suçluyor. Bildikleri tek şey var: Bizden mi onlardan mı? Bizim mahalleden mi? Karşı mahalleden mi? Biz bundan bir siyasi çıkar sağlar mıyız, sağlamaz mıyız?" ifadelerini kullandı.

"Yargı ve kolluktaki klikleşmenin bu ülkenin başına neler getirdiğini unuttunuz mu?"

Babacan, yargı ve kolluk kuvvetlerindeki klikleşmeye dikkat çekti. "Ülkenin Özel Harekat Daire Başkanı Bahçeli'nin elini öpüyor. Özel Harekat Başkanı’nı geçtim, herhangi bir devlet kurumunda yönetici pozisyonunda olan bir kişinin iktidarın ortağı karşısında böyle eğilmesi kabul edilecek bir şey değil. Bu ülkenin yargısındaki, kolluğundaki klikleşmenin, belli grupların yargıya ve kolluğa doğrudan etki etmesinin bu ülkenin başına neler getirdiğini unuttunuz mu? 15 Temmuz unutulmamalı," dedi.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile freni olmayan bir dönem başladı"

Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devlet memurluğuna alınan 1 milyon 600 bin kişinin mülakat yöntemiyle iktidara yakın kişilerden seçildiğini belirtti. "2008 yılında devlette çalışan sayısı 3 milyon 600 bin kişi. Şu anda 5 milyon 200 bin kişi. Kamu personelinde tam 1 milyon 600 bin kişi artış var. Bu işe alınan 1 milyon 600 bin kişi ‘Erdoğan’ı destekliyor musun, desteklemiyor musun?’ anlayışıyla işe alınmış kişiler," dedi.

"En düşük emekli aylığı asgari ücretle eşitlenmelidir"

Babacan, emeklilerin maaş artışı taleplerinin "Bütçede para yok" bahanesiyle geçiştirilemeyeceğini belirterek, en düşük emekli maaşının asgari ücretle eşitlenmesi gerektiğini söyledi. "En düşük aylıkta yapılan 2 bin 500 liralık artış tüm emeklilere seyyanen yansıtılmalıdır," dedi.

"Hukuk olmadan ekonomi olmaz"

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen vergi paketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan, "Kalkınma deyince iktidarın aklına sadece taş beton ve inşaat geliyor. Sanayi yatırımı, teknoloji yatırımı, üretim, ihracat bu iktidarın öncelikleri arasında yer almıyor. Hukuk olmadan, adalet olmadan ekonomi olmaz. Olmayacak da," ifadelerini kullandı.

"Özel Harekat Başkanı’nın el öpmesi kabul edilemez"

Babacan, Özel Harekat Başkanı Süleyman Karadeniz'in MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin elini öpmesine de tepki gösterdi. "Bu basit bir hadise değil. Özel Harekat Başkanı’nı geçtim, herhangi bir devlet kurumunda yönetici pozisyonunda olan bir kişinin iktidarın ortağı karşısında böyle eğilmesi kabul edilecek bir şey değil," dedi.

Babacan, konuşmasını, "Bu ülkenin yarınlarını, işini dosdoğru yapan, haktan, hukuktan, adaletten sapmayan hakimler, savcılar, polisler, askerler kuracak. Olanlardan hiç ders almamış gibiler," diyerek sonlandırdı. (ANKA)