DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kâya Ösen, 2024 yılı karşılıksız çek oranlarında yaşanan artışa dikkat çekti. Türkiye geneli karşılıksız çek tutarının bir önceki yıla oranla yüzde 210 arttığını ifade eden Ösen, “Türkiye’de karşılıksız çek sayısında yüzde 86’lık bir artış var. Bu artışın üç büyükşehirdeki rekortmeni ise yaşanan yüzde 101’lik artışla İzmir oldu” dedi.
Ekonomideki kötü gidişatın ticari hayatı derinden sarstığını belirten İzmir Milletvekili Ösen, 2023 yılında karşılıksız çek tutarının 57 milyar 34 milyon TL iken bu tutarın 2024 yılında 177 milyar 159 milyon TL’ye yükseldiğini belirtti. Çeklerin ticarette önemli bir ödeme aracı olduğunu ifade eden Ösen, karşılıksız çıkan çeklerin birçok firmayı iflasa sürüklediğini açıkladı.
Ösen açıklamalarını şu şekilde sürdürdü.
"Ankara, İstanbul ve İzmir’de yaşanan karşılıksız çek artış oranları devasa tutarlara ulaşmış durumda"
"Ülkenin yaşadığı ekonomik darboğazın, beraberinde büyük sorunları getirdiği açık. 2024 yılında bir önceki yıla göre karşılıksız çekte yaşanan artış oranlarına bakıldığında sorunun ne denli büyük olduğunu görüyoruz. 3 büyük şehir olan Ankara, İstanbul ve İzmir’de yaşanan karşılıksız çek artış oranları devasa tutarlara ulaşmış durumda.
İstanbul’da 2023 yılında karşılıksız çek tutarı 15 milyar 900 milyon TL iken 2024 yılında bu rakam 47 milyar 187 milyon TL’ye yükseliyor. Ankara’da 2023 yılındaki karşılıksız çek tutarı 5 milyar 426 milyon TL iken 2024 yılında 16 milyar 616 milyon TL’ye ulaşıyor. Benzer şekilde İzmir’de 2023 yılı karşılıksız çıkan çek tutarı, 3 milyar 823 milyon TL’den 13 milyar 648 milyon TL’ye çıkmış durumda. Karşılıksız çıkan her çek firmayı önce sıkıntıya düşürüyor ancak sonunda iflasa sürüklüyor.
"İflaslar ve batan şirketler her yıl artarak devam edecek"
Firmalar, işlerini borçla döndürüyor. Bir firma ürün imalatı yaparken birden fazla işletmeden mamul ve yarı mamul alabiliyor. Bu yüzden karşılıksız çıkan her çek yalnızca o firma sahibini bağlamıyor, diğer işletmeleri de olumsuz etkiliyor.
Veriler bize ekonominin her yıl daha da kötüye gittiğini gösteriyor. Ekonomimizin bel kemiği olan kobiler, küçük esnaf ve binlerce üreticinin girdikleri bu açmazdan nasıl çıkarılacaklarına yönelik köklü adımlar atılması gerekir. Aksi halde iflaslara ve batan şirketlere her yıl artarak yenileri eklenmeye devam edecektir.”