Politika

DEVA'lı Ekmen, İçişleri ve Adalet Bakanına sordu: Ezidilere baskı yapan koruculara soruşturma açıldı mı?

19 Temmuz 2023 16:26

T24 Haber Merkezi

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi, Altınbaşak köyüne bağlı Işıklı (Zevra) mezrasında Ezidilere ait arazi ve mülklerine el konulduğuna ilişkin haberler TBMM gündemine de taşındı.

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na iki soru önergesi sundu. 

Önergede "Ezidi vatandaşların arazi ve mülklerine bölgede koruculuk da yapan bazı aileler tarafından el konulduğu, müteaddit defalar mallarına zarar verildiği ve fiziki şiddete maruz kaldıkları" belirtilirken "kolluk güçleri ve adli makamların ihlalleri etkin bir şekilde engellemediği" vurgulandı. 

Önergede her iki bakan tarafından yanıtlanması talep edilen sorular şöyle: 

1- Devlet otoritesi, yıllardır süren ve tekrar edegelen bu saldırıları neden engellememektedir. Devletin kolluk güçleri bunun için yeterli değil midir? Devlet bu vatandaşlarının hakkını neden koruyamamaktadır?

2- Faillerin korucu olması ile bu saldırıların etkin bir şekilde durdurulmaması arasında bir bağlantı var mıdır?

3- Saldırganlardan toplumun güvenliğini sağlamakla görevli olan koruculara yönelik olarak, görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle idari veya adli soruşturmalar açılmış mıdır? Eğer açıldıysa, soruşturmalar hangi aşamadadır? Herhangi bir soruşturma yapılmadıysa, bu durumun sebebi nedir?

4- Tarım alanlarının işgali, sulama tesislerinin tahribi, mezarlıklara saldırı, güvenlik kameralarının kırılması gibi süregelen saldırılar karşısında etkin adli tedbirlerin uygulanmamış olması failleri cesaretlendirmekte midir? Kısa süreli göz altılarla yetinilmesi olağan mıdır? Adli tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanması hususunda HSK bir inceleme yapmış mıdır?

5- Mağdur vatandaşların mülkiyet haklarını kullanamamalarının, bulundukları yerde dini bir azınlık grubu mensubu olmaları yani Ezidi olmalarıyla bir ilgisi var mıdır?

 

TIKLAYIN | Ezidi köyünde yaşananlar: 4 bin dönümlük köyü 40 dönüm sahipleri zapt etmiş durumda!

TIKLAYIN | Şanlıurfa'da Ezidilerin evine korucular el koydu: Korucu, devletin silahını gasp için kullanamaz!