Ocak ayında tüketilmesi gereken balıklar arasında kolyoz, hamsi, lüfer, kırlangıç ve tekir öne çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medya hesaplarında ocak ayında hangi balıkların tüketilmesi gerektiğini duyurdu. Prof. Dr. Mustafa Tayar, balık tüketmenin yetişkinlerde depresyonu azalttığını ve Alzheimer riskini düşürdüğünü belirtti.
NTV'nin haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı, ocak ayında hangi balıkların tüketilmesi gerektiğini duyurdu. Listede Kolyoz, lüfer, kırlangıç, tekir ve hamsi yer alıyor. Hamsinin kilosu, Bursa pazarlarında 200-400 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, haftada iki kez balık tüketilmesi gerektiğini belirtti. Balığın küçük yaşlardan itibaren çocuklarda sinir sistemi ve beyin dokusu gelişimini desteklediğini, yetişkinlerde ise depresyonu azalttığını ve Alzheimer riskini düşürdüğünü ifade etti.
Ayrıca, "Kış aylarında sağlık denizden çıkıyor" diyerek balığın faydalarını şu şekilde sıraladı:
"Kardiyovasküler hastalık riskini ve kalp çırpıntısını azaltır. İçerdiği omega-3 yağı sayesinde kalp krizi riskini düşürür. Kan basıncını düşürür, dolaşımı düzenler.
Kötü kolesterolü azaltır, iyi kolesterolü yükseltir. Romatizmal hastalıklara iyi gelir. Yaşlanma ve güneşin etkilerini, egzama belirtilerini azaltır, yıpranan ve zarar gören dokuların yenilenmesini sağlar.
Görmeyi kuvvetlendirir ve retinadaki sinir gelişimine katkıda bulunur. Göz kuruması sendromunu azaltır. Özellikle kış aylarında solunum ve gribal enfeksiyon riskini azaltır. Astım ve bronşit belirtilerini düşürür.
Kas ve dokuların gelişimine ve yenilenmesine katkıda bulunur. Krom ve ülser hastalığı belirtilerini azaltır. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur."
Balığın kuyruğu, kılçığı ve başı hakkında ise kalsiyum deposu olarak dikkat çektiğini belirten Tayar, bu kısımların sağlık açısından büyük faydalar sağladığını belirtti.