17 Şubat 2025 09:09
Güncelleme: 17 Şubat 2025 09:18
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yapılan yargılamalarda, birçok müteahhidin serbest bırakılması büyük tepki çekti. Depremzedeler ve yakınlarını kaybeden aileler, adalet sisteminin kendilerini "enkaz altında" bıraktığını söylediler.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasında açılan davalarda, çeşitli site ve apartmanlarda ölümlere neden olduğu iddia edilen müteahhitlerin ardı ardına serbest bırakılması kamuoyunda büyük tepki çekti. Güven, Arık ve Parlak, Kule, Sulayıcı apartmanlarında meydana gelen yıkımlarda toplamda 237 kişi hayatını kaybetti.
Karar'ın aktardığına göre, Güven Apartmanı'nda 51 kişinin ölümüne neden olan müteahhit, "delil yetersizliği" gerekçesiyle serbest bırakılırken, Arık ve Parlak Apartmanı'nda 59 kişinin ölümüne sebep olan başka bir müteahhit ise "suç vasfının değişme olasılığı" nedeniyle tahliye edildi. 103 kişinin öldüğü Kule Apartmanı'nın müteahhidi, "tutukluluk süresi" gerekçesiyle serbest kaldı.
Özellikle Bilge Sitesi'nde 105 kişinin ölümüne sebep olan ve daha sonra serbest bırakılan sanıkların, mahkeme başkanıyla çekilmiş fotoğraflarının sosyal medyada yayılması, yargı sürecine olan güveni daha da sarstı.
Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, depremde yıkılan binalarla ilgili 2 bin 31 soruşturma başlatıldı ve bunların bin 491'i dava dosyasına dönüştü. Şu ana kadar 149 dosya sonuçlanmış olup, 189 sanık çeşitli cezalar aldı. Ancak "iyi hal indirimi" ve diğer tahliye sebepleri nedeniyle birçok müteahhit serbest kalmaya devam ediyor.
Bu tahliye kararları, depremde yakınlarını kaybeden ailelerin tepkisini çekti ve mağdurlar, "Adalet bizi bir kez daha enkaz altında bıraktı" şeklinde duygularını ifade etti. (Karar)
Hayatının baharında iki genç, 'Bir Ömrün Sonbaharı'nda |
© Tüm hakları saklıdır.