Sağlık

Deprem bölgesinde görev yapan Prof. Dr. Esin Şenol uyardı: Önlem alınmazsa, veba dahil, ortaçağdaki tüm hastalıklarla karşılaşabiliriz!

09 Mart 2023 07:54

Afet bölgesine giden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Önlem alınmazsa, veba dahil, ortaçağdaki bütün hastalıklarla karşılaşabiliriz" diye uyardı. Koleranın henüz başlamadığını söyleyen Prof. Dr. Şenol, "Kolera başladığı anda patlayıcı bir şekilde salgın taşınacaktır. Pandemi yapacak güçlü bir etkenden bahsediyoruz" ifadesini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine karşın bölgede hâlâ çadır ve temiz su sorunu yaşanıyor. Afet bölgesine giden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şenol, acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Cumhuriyet’e konuşan Prof. Dr. Şenol, “Ne yazık ki tuvalet ihtiyacı ve temiz su ihtiyacıyla ilgili sorun giderilmedi. Bu da bizi kirlenmiş sular aracılığıyla bulaşan dizanteri, kolera, tifo gibi hastalıkları eğilimli kılıyor. Bunların gelişi kaçınılmaz oluyor. Suriye’de kolera vakalarının görüldüğünü hekimler olarak biliyoruz. Tarihte büyük kolera salgınları olmuştur. Yani pandemi yapacak kadar güçlü bir etkenden bahsediyoruz. Merkezin, hâlâ sağlıkta düzgün bir lojistik ve koordinasyon kurulamamış olmasına dikkat çekiyorlar” dedi.

“Uyuz ve bit vakaları çokça var”

Koleranın henüz başlamadığını belirten Şenol, “Kolera başladığı anda patlayıcı bir şekilde salgın taşınacaktır. Gizlenebilmesi mümkün olmayacaktır. Uyuz ve bit vakaları çokça var” diye konuştu. 

Şenol, şöyle devam etti:

“Önce bütün kanalizasyon sistemlerinin onarılmış olması gerekiyor. Şebeke sularının sürekliliğinin sağlanması, sürekli kontrollerinin yapılması, ilaçlama yapılması, bunların temiz olduğunun emniyete alınması ve kontrol edilmesi gerekiyor. Çok ciddi barınma sorunu var. Ve ne yazık ki barınmanın sağlandığı yerlerde tuvaletlerin ve temiz kullanma sularının sağlanmadığını biliyoruz. Bu kaos ortamında, sürüngenlerin ötesinde, fare gibi kemirici hayvanlardan bulaşan çok ciddi hastalıkların bulaşabilmesinden endişe ediyoruz. Mesela vebayı farelerin bulaştırdığını hatırlıyorsunuzdur tarihteki salgınlardan. Kanalizasyon sistemleri onarılmayacak olursa, bulaşabilecek dizanteri ve tifo dışında, sarılıklar, kanamalı hummalar gibi dramatik hastalıkların, yani çoğu Orta Çağ'dan kalma hastalıkların görülmesi kaçınılmaz olacaktır.” 

Şenol, “Önlem alınmazsa, veba dahil, ortaçağdaki tüm hastalıklarla karşılaşabiliriz. Çünkü veba bir yere gitmedi. Altyapı sorunlarının olduğu bölgelerde ortaya çıktığına dair duyumlarımız ve verilerimiz var elimizde” diye konuştu.