Politika

DEM Partili Çandar'dan Erdoğan'a "kırmızı halı" hatırlatması: Netanyahu Türkiye'ye gelse nasıl karşılanacaktı?

28 Temmuz 2024 21:01

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edilen ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi’nde konuşmasını kınayan tezkereye değindi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Eğer Netanyahu'yu bıraksak kırmızı halıyla karşılayacaklar orada... Ki karşıladılar" sözlerini eleştiren Çandar, "Daha bir yıl bile olmadı, 26 Eylül 2023 günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Azerbaycan dönüşü uçakta yaptığı açıklamada Netanyahu'nun Ekim ya da Kasım ayında, çok yakın bir tarihte Türkiye'ye geleceğinden söz etmemiş miydi? Neyle karşılanacaktı, nasıl karşılanacaktı? Bu kadar öngörüsüz bir dış politikanın vergi konusunda da nasıl bir tavır ortaya koyacağını idrakinize bırakıyorum" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - TBMM'de Netanyahu'nun ABD Kongresi'ne hitap etmesi üzerine tezkere: Tarihe utanç tablosu olarak geçti

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar Meclis Genel Kurul’unda Saadet Partisi’nin ‘Mega şirketlerin ödemediği vergilerin yaşanılan ekonomik krizdeki etkisinin araştırılması’ konusundaki grup önerisi üzerine söz aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından konuyla ilgili olarak bugün yayınlanan basın açıklamasına değinen Çandar, “Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı bir basın açıklaması yayınladı ve “Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemler uygulanmaktadır" denildi. Kimdir vergi kanunlarına uymayan mükellefler? Muhtemelen kepenk kapamak üzere olan küçük esnaf. Zira, iktidarın gücü emekliye, emekçiye, küçük esnafa, garibana yetiyor. Öyle olmasa 2013-2023 döneminde 7 milyar 506 milyon küsur vergi borcu sıfırlanır mıydı? Bu, vergi adaletsizliğinin en çarpıcı örneğidir” dedi.

"AKP iktidarı döneminde 14 vergi affı kanunu çıktı"

Çandar, AKP’nin vergi politikalarını “2002-2023 yılları arasında yani AKP iktidarı döneminde 14 vergi affı kanunu çıktı ve böylece büyük şirketlerden, mega şirketlerden vergiler silindi. Bu arada 10 yıl içinde Cengiz İnşaat’a 30 kez, Kolin İnşaat’a 36 kez, Limak İnşaat’a ve Kalyon Holding’e 19 kez vergi muafiyeti getirildiği bilgisi var” sözleriyle eleştirdi.

"Netanyahu Türkiye'ye gelse nasıl karşılanacaktı?"

Konuşmasının devamında TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edilen ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi’nde konuşmasını kınayan tezkereye de değinen Çandar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Eğer Netanyahu'yu bıraksak kırmızı halıyla karşılayacaklar orada ki karşıladılar" sözlerini eleştirerek şunları söyledi:

“Dün Meclis, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kongrede yaptığı konuşmadaki tavrı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri yasama organını kınayan çok doğru bir açıklamada bulundu ve Cumhurbaşkanı da kalktı "Eğer Netanyahu'yu bıraksak kırmızı halıyla karşılayacaklar orada ki karşıladılar" dedi. Peki, hafızanıza seslenmek istiyorum. Daha bir yıl bile olmadı, 26 Eylül 2023 günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Azerbaycan dönüşü uçakta yaptığı açıklamada Netanyahu'nun Ekim ya da Kasım ayında, çok yakın bir tarihte Türkiye'ye geleceğinden söz etmemiş miydi? Neyle karşılanacaktı, nasıl karşılanacaktı? Bu kadar öngörüsüz bir dış politikanın vergi konusunda da nasıl bir tavır ortaya koyacağını idrakinize bırakıyorum.”