Milliyet'ten Didem Özel Tümer'in köşesine konuk olan HÜDA PAR Batman milletvekili ve Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı, DEM Parti İmralı heyetinin Meclis'te temsil edilen 7 siyasi parti ile görüşmesini ancak Meclis'te olmalarına karşın kendileri ile görüşmemesine ilişkin olarak, "Bunu istemiyor zira seçmen tabanının bize kayması korkusunu yaşıyor. Çünkü Kürt meselesinde HÜDA PAR, DEM Parti’den daha net ve daha ilerde taleplerde bulunuyor" dedi.
DEM'in gelmesi durumunda kapılarının açık olduğunu söyleyen Ramanlı, Tümer'e konuya ilişkin şunları söyledi:
" Örgütün silah bırakması için yapılan girişimlerin başarıya ulaşmasını istiyoruz ve bu girişimi destekliyoruz” diye konuştu.
‘Kapıyı çalarlarsa açarız’
Ramanlı, HÜDA PAR kurulduğunda DEM Parti’nin öncülleri olan partilere davetiye gönderdiklerini, bayramlarda bayramlaşma talebinde bulunduklarını söyledi. Ramanlı, “6-8 Ekim olaylarında parti binalarımız yakılmak istenmesine ve Yasin Börü ve arkadaşları vahşice katledilmesine rağmen, dört yıl sonraki 2018 seçimleri öncesinde seçimlerde gerginlik yaşanmaması için diğer partilerden randevu istediğimiz gibi HDP’den de randevu istedik, dönüş olmadı. O günden sonra herhangi bir görüşme talebimiz olmadı. Bütün bunlara rağmen, şayet bugün kapımızı çalacak olurlarsa evde yokmuşuz gibi davranacak halimiz yok. Kapıyı açmamazlık da etmeyiz. Herkes kendi inandığı zeminde siyaset yapma hakkına sahiptir. İletişim ve diyalog içerisinde olmak ayrı partilerin kendi müstakil siyasi çalışmalarını yapmalarına engel değildir” diye konuştu.
"DEM, seçmen tabanının bize kaymasından korkuyor"
DEM’in Kürtlerin tek temsilcisi olmak istediğini, HÜDA PAR ile bir görüşmenin olumlanmaları anlamına geleceği için bunun istenmediğini belirten Ramanlı, “Bunu istemiyor zira seçmen tabanının bize kayması korkusunu yaşıyor. Çünkü Kürt meselesinde HÜDA PAR, DEM Parti’den daha net ve daha ilerde taleplerde bulunuyor. Biz ise ideolojik olarak birbirinden oldukça uzak iki partinin diyalog ve iletişim içerisinde olmasının, Kürt toplumunun sosyal barışına hizmet edeceğini düşünüyoruz. Neticede her iki partinin de Kürt seçmende ciddi bir karşılığı var” ifadesini kullandı.
"Hatalardan ders çıkarılmış"
Bir önceki çözüm sürecine karşın Kürt meselesinin çözümü konusunda yapılan hatalardan ders çıkarılarak bir yol izlendiğini gördüğümü söyleyen Ramanlı. “Birincisi silahlı örgütün (PKK’nın) sorunun çözümünde tek muhatap olarak alınması ve ikinci olarak da Kürtlerin temel hak ve özgürlükleri konusundaki gelişmelerin örgütün silah bırakma şartına bağlanmasıydı. Bugün mesele örgütün silah bırakması olarak tanımlanmıştır. Örgütün silah bırakması en fazla Kürtlere yarar sağlayacaktır. Çünkü on yıllardır süren silahlı çatışmada en fazla Kürtler mağdur olmuştur. Örgüt en fazla Kürtlere zarar vermiştir” dedi.
Kürt meselesi için silah ve şiddetin bir çıkmaz sokak olduğunu, mücadelenin şiddete başvurarak değil, sivil siyaset zemininde ve meşru vasıtalarla yapılması gerektiğine inandıklarını belirten Serkan Ramanlı, “Bugün sivil siyaset zemininin önü açıktır. Türkiye eski Türkiye değil” dedi.