Yaşam

Daha iyi bir seks hayatı için partnerinize neyi, nasıl söylemelisiniz?

“Bu orgazm bana gerçekçi gelmedi, numara mı yaptın?” diye sormak hiç de akıllıca bir fikir olmayabilir

11 Ağustos 2019 18:10

Partneriniz ile cinsel deneyim ya da beklentileriniz konusunda konuşmak gergin ve ürkütücü olabilir. Bunun daha kötü ihtimali ise sadece kelimeleri yanlış seçtiğiniz için kendinizi bir tartışmanın içinde bulma ihtimaliniz. Philadelphia’da bir seks terapisti olarak çalışan Dr. Arlene Goldman bu konuda “Hassas konuların içinden çıkabilmek için kelime hazinenizi geliştirmelisiniz. Bu partnerinizi mutlu edebilmenin kapılarını açacaktır” tavsiyesinde bulunuyor. Yani, söylemek istediğiniz şeyi doğru kelimelerle ifade ederseniz daha mutlu bir cinsel hayatın da kapılarını aralayabilirsiniz.  

Uzmanlara cinsellik konusunda nasıl diyalog kurulması gerektiğini soran Men’s Health’in aldığı yanıtlardan yaptığı derleme şöyle:

“Şimdi değil, teşekkürler. Kitap okumak istiyorum”

İş dünyası, okulunuz, çocuklar ya da yakın arkadaşınızın sevgilisinden ayrılması sizin gün içindeki bütün enerjinizi tüketmiş olabilir. Tabii ki yorgun, gergin ya da stres altında olabilirsiniz. Bu durumda sevişmek istememeniz de şaşırtıcı bir durum olmaz ancak bunu partnerinizi kırmadan yapmanın da yolları var. Öncelikle ona dair duyduğunuz arzuda ya da çekimde bir sorun olmadığını belli etmelisiniz. Bu duruma sizin de şaşırdığınızı fark etmesini sağlayarak “Bunu söylediğime inanamıyorum ama gerçekten çok yorgunum” diyebilirsiniz örneğin.

İleriye dair bir sinyal verirseniz de iyi olacaktır. Mesela ertesi sabah ona ne isterse yapacağınızı söyleyin. Dr. Arlene Goldman “Güven telkin etmek önemlidir.” Eğer ilginizi kaybetmediğinizi hissederse sıkıntı da olmayacaktır” tavsiyesinde bulunuyor.

“Bu orgazm bana gerçekçi gelmedi, numara mı yaptın?”

Northwestern University’de sosyal psikoloji çalışan Prof. Dr. Eli Finkel “Partnerinizi sakın suçlamayın” diyor. Bu konuşmayı yatak odasının dışarısına taşıyın. Konuyu normal bir sohbette oraya geldiği zaman şöyle diyebilirsiniz: “Benimle orgazm taklidi yapmana hiç gerek yok, ilişkimizde her şey gerçek olsun istiyorum.” Karşılıklı saygıyı yakaladığınız zaman problem de çözülmüş olur.

“Cinsel hastalıklar için bir test olduktan sonra sevişmek benim için daha da keyifli olacak”

Bu mesajı şöyle alacaktır: “Hastalığın olmasından şüpheleniyorum!” Bu hiç de hoş bir durum değil. İşleri tersine çevirin. Onun sağlığı için kendiniz test olmak istediğinizi söyleyin ve size katılıp katılmak istemediğini sorun.

Goldman’a göre partneriniz bunu ikinizin beraber yapacağı bir şey olarak görürse kendisini güvende hissedecektir.

“Bunun iyi hissettirmesi mi gerekiyordu? Pek hoşlanmadım”

Özellikle ilişkiniz henüz yeni denilebilecek bir dönemdeyse sekse dair iki tarafın beklentisinin birbiri ile uyuşmaması ya da favorileri arasında farkların olması oldukça doğal. Önemli olan kendinizi geliştirmek istediğinizi hissettirmeniz. Ona sorun:

“Yatakta neyi daha fazla ya da az yapmak istersin?”

Hem kendi performansınız açısından bilgilenmiş olacaksınız, hem de o size anlatmaya başladığı zaman kulak kesileceksiniz. Bir püf noktası: Bu konuşmayı iltifatların arasına sıkıştırırsanız işler kolaylaşır.

“Seninle denemek istediğim çok değişik bir şey var”

Tebrikler! Partneriniz şimdi daha da temkinli olacak! Eğer lafa “Biraz garip bir istek biliyorum ama…” diye başlarsanız, Goldman’a göre partneriniz sıkıntı duyacaktır. Olayı ilginç kılmak önemli, daha akıllıca yaklaşılabilir. Örneğin: “Bağlanmak bana çok ilginç geliyor, sen ne düşünüyorsun?”

Onu evet ya da hayır cevaplarına sıkıştırmaktansa, sohbet haline getirip ona zaman sağlamak daha doğru olacaktır. Böylelikle yaşamak istediğiniz şeyi ona dayatmak değil paylaşmak istediğinizi hissettirmiş olursunuz.