Gündem

ÇYDD: Türkiye Cumhuriyeti'nde hilafet çağrısı yapmak ağır bir suçtur

Dernek, Filistin mitinginde yapılan tevhid çağrılarına ve bu minvaldeki bayraklara tepki gösterdi

03 Ocak 2024 16:36

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Filistin’e destek gösterilerinde ve sosyal medyada yapılan tevhid çağrılarına tepki gösterdi. ÇYDD, “Filistin halkı ile dayanışma gerekçe ve bahane edilerek yapılan gösterilerde veya sosyal medyada Türkiye Cumhuriyeti’nde hilafet çağrısı yapmak açık bir suçtur. Türkiye Cumhuriyeti devleti topraklarında yapılan hilafet çağrısı, Cumhuriyet’in 100. yılını kutladığımız günlerde cumhuriyet rejimine ve Anayasa’da düzenlenen devletin temel niteliklerine başkaldırı niteliğindedir” açıklamasını yaptı. 

ÇYDD’den bugün yapılan yazılı açıklamada, Filistin’e destek amacıyla Türkiye’de düzenlenen gösterilerde tevhid çağrısına yönelik sloganların atıldığı ve bayraklar açıldığı anımsatıldı. "Hilafet" çağrısının suç olduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

Filistin’e destek amaçlı yürüyüşte hilafet çağrısına yönelik sloganların atıldığı ve bayrakların açıldığı kamuoyuna yansımıştır. Filistin halkının uğradığı zulüm ve bölgede yaşanan ağır insan hakları ihlallerine ulusça tepki göstermekteyiz, ancak Filistin halkı ile dayanışma gerekçe ve bahane edilerek yapılan gösterilerde veya sosyal medyada Türkiye Cumhuriyeti’nde hilafet çağrısı yapmak açık bir suçtur.

Türkiye Cumhuriyeti devleti topraklarında yapılan hilafet çağrısı, Cumhuriyet’in 100. yılını kutladığımız günlerde cumhuriyet rejimine ve Anayasa’da düzenlenen devletin temel niteliklerine başkaldırı niteliğindedir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2. maddesi uyarınca Türkiye, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Cumhuriyet’imizin bu niteliği değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif bile edilemez.

Cumhuriyet’in ilanının hemen ardından hilafet, 3 Mart 1924 tarihli kanun ile kaldırılmıştır. Bu kanun, Cumhuriyet’in en önemli hukuksal düzenlemelerindendir ve bugün halen yürürlüktedir.

Hatırlatmak isteriz ki kimse Türkiye'de rejimi, hukuku ve kamu düzenini geriye yürütme, suç işleme hakkına sahip değildir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile öngörülen düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek, Türk Ceza Kanunu’nda yaptırımı oldukça ağır bir suçtur. Laiklik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olan hilafet çağrıları karşısında Cumhuriyet savcılıklarınca derhal soruşturma başlatılmalıdır.

Hilafetin kaldırılma gerekçelerinin siyasal ve tarihsel etkisini zaten yitirmiş olduğu, laik toplum ve devlet yapısında yeri olmadığı gerçeği de toplumsal hafızamızdadır.

Kuruluşundan bugüne Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan ilerleyen ÇYDD, Anayasa’da yer alan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devlet olan Cumhuriyet’imizin temel değerlerini savunmaktadır ve savunmaya devam edecektir."

Ne olmuştu?

Bugün İstanbul'da TÜGVA öncülüğünde düzenlenen "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" mitingine katılan ve elinde "tevhid" bayrağı bulunan şahıs darbedildi.

Saldırıyı gerçekleştiren ve üniversite öğrencisi olduğu öğrenilen Ege Akersoy, sevk edildiği hakimlikçe tutuklandı.

Tevhid bayrağı nedir?

Yeşil veya siyah zemine sahip bu bayrağın üstünde Arapça “La ilahe illallah, Muhammedün Resullullah" yazmaktadır. Türkçede “Allah’tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah’ın resulüdür” anlamına gelmektedir.

TIKLAYIN - Elinde "tevhid" bayrağı taşıyan şahsı yumruklayan şüpheli tutuklandı

TIKLAYIN - Filistin’e destek yürüyüşünde 'tevhid bayrağı' açan kişiye yumruk attı: "Bir Türk olamadınız"

TIKLAYIN - Tevhid bayrağı açan kişiye yumruk atan saldırganın babası: Son günlerde Türk bayrağına, Atatürk’e yapılan saygısızlıklara çok içerlemişti

TIKLAYIN - Mustafa Sandal: Hilafet bayrağı açan, anayasal düzene karşı çıkan vatandaş neden gözaltında değil?

TIKLAYIN - Ulvi Saran'dan "Hilafet bayrağı açmak ciddi bir suç" diyen Mustafa Sandal'a: Bu bir Kelime-i Tevhid bayrağı; bu kadar cahil olmayalım