Gündem

Cumhuriyet'ten “100. yıl daveti” açıklaması, Ertuğrul Özkök'ten yanıt!

03 Mayıs 2024 14:20

Cumhuriyet gazetesi, Ertuğrul Özkök’ün 100’üncü yıl dolayısıyla Cemal Reşit Rey Salonu'nda yapılacak törene gazetede 11 yıl genel yayın yönetmenliği yapan Hasan Cemal ve 2021 yılında üç yıldır yürüttüğü Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa eden Aykut Küçükkaya’nın davet edilmemesini eleştirdiği yazısına ilişkin açıklama yaptı. Gazete, bazı isimlerin davetli listesinde olup henüz çağrılarının yapılmadığını söylerken, gazeteci Cemal ve Küçükkaya'ya halen davetiye gitmediğini belirten Özkök'ten ise, “Gazete yönetmiş bir insan olarak, bir kurumun geçmişinde önemli görevler yapmış bir insanı yok saymak benim görüşüme göre iyi bir şey değil” yanıtı geldi.

Ertuğrul Özkök, Cumhuriyet gazetesinin 100. yıl programına davet etmediği isimler üzerinden eleştirel bir yazı kaleme aldı. “Mesela kurumun hafızası nasıldır? Genel herkesi içine alan bir hafıza mı? Yoksa ‘seçici’ ve ‘ayıklayıcı’ bir hafıza mı? Liberal ve demokratik kurumların hafızası daha geneldir. İdeolojik ve katı kurumların hafızası ise seçici, ayıklayıcıdır. Yani Cumhuriyet önce kendi 100 yıllık tarihine kurumsal bir bakış yapabiliyor mu?” diyen Özkök, gazetenin kurucu ailesinden ve eski yönetiminden Emine Uşaklıgil, gazetede 11 yıl genel yayın yönetmenliği yapan Hasan Cemal ve eski Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın davet edilmediğini yazmıştı.

TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: O 915 kişilik salonda Hasan Cemal'e bir sandalye yok mu?

Cumhuriyet gazetesi Özkök’ün yazısına ilişkin bir açıklama yayımladı. Özkök’ün gazeteciliğinin eleştirilerek, çağırılmadığı iddia edilen isimlerin davetli listesinde olduğunun belirtildiği açıklama, “Sayın Özkök, endişe etmesin... Cumhuriyet gazetesinin 100. yıl etkinlikleri bir bütündür. Gelecek hafta, başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’de de törenler, etkinlikler yapılacak, sergiler açılacak, '100 yılın Tanığı: Cumhuriyet' adlı bir kapsamlı kitap okuyucu ile buluşturulacaktır. Etkinlikler yıl boyunca Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde sürdürülecektir” ifadeleri kullanıldı.

“Görüşümüzü alsaydı çağrılmadıklarını ileri sürdükleri isimlerin davetli listesinde olduğunu öğrenmiş olacaktı”

Cumhuriyet gazetesinin 100. yıl davetiyle ilgili açıklaması şöyle*:

"Gazeteci-yazar Ertuğrul Özkök’ün yazısında, gazetemizin 100. yıl kutlamaları ile ilgili yer alan kimi görüş ve savlar Cumhuriyet gazetesi ailesini derinden yaralamıştır. Sayın Özkök yazısında 'Yani Cumhuriyet önce kendi 100 yıllık tarihine kurumsal bir bakış yapabiliyor mu?' dedikten sonra asıl sorgusunu 7 Mayıs 2024 gecesi Cemal Reşit Rey Salonu’nda yapılacak törenin davetli listesine yöneltiyor. Yıllarca gazete yönetmiş olan Sayın Özkök, yazısından önce, temel gazetecilik kurallarından biri olan tarafların görüşünü alma yoluna başvurmamış, Cumhuriyet gazetesinin yönetiminden hiç kimseyle görüşmemiştir. Oysa, bu görüşmeyi yapsaydı, kendisi dahil törene çağrılmadıklarını ileri sürdükleri isimlerin davet edildiklerini ya da davetli listesinde olup henüz çağrısı ulaştırılmamış ya da ulaştırılacaklar arasında olduğunu öğrenmiş olacaktı.

Sayın Özkök, endişe etmesin... Cumhuriyet gazetesinin 100. yıl etkinlikleri bir bütündür. Gelecek hafta, başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’de de törenler, etkinlikler yapılacak, sergiler açılacak, '100 yılın Tanığı: Cumhuriyet' adlı bir kapsamlı kitap okuyucu ile buluşturulacaktır. Etkinlikler yıl boyunca Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde sürdürülecektir.

Bu etkinlik, sergi ve yayınlarda, hiç kuşkusuz Cumhuriyet gazetesi önce kendi 100 yıllık tarihine kurumsal bakış yapacak, kendisine zarar değil, emek vermiş herkesi kucaklayacak, gazetenin tarihini 100 yıl öncesinden de önceye, Yunus Nadi’nin Yeni Gün gazetesini kurduğu ve çıkardığı günlere değin götürecektir.

Cumhuriyet gazetesi çalışanları ve yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş bir kadronun eseri olan gazetesinin ciddi, tutarlı, bilinçli ve vefalı bir kurumsal kimlikle temsil edilmesinin her zaman ayrımında olmuştur, olmaya da devam edecektir. Okurlarımız ve Cumhuriyet dostları, her yıl kuruluş yıldönümlerimizde olduğu gibi, gazetemizin 100. yıl kutlamalarının baş konuklarıdır. Saygılarımızla, Cumhuriyet.”

*Cumhuriyet gazetesinin açıklaması OdaTV sitesinden alınmıştır.

“Keşke o davetiyeler Hasan Cemal’e ve Aykut Küçükkaya’ya da ulaşaydı; 100’üncü yılda çok şık bir hareket olurdu”

Ertuğrul Özkök’ün Cumhuriyet gazetesine yanıtı ise şöyle:

“Bugün 3 Mayıs. Birçok insan davetiyeyi daha geçen hafta başında aldı. Emine Uşaklıgil’i de bu sabah arayıp davetiyeyi iletmişler. Buna sevindim. Yazmasaydım davetiye eline ulaşmamış olacaktı. O zaman daha çok üzülürdüm. Davetiyeyi almamış kişilerle konuşup yazdım bunları. Yazımın başlığı “915 kişilik salonda Hasan Cemal’e bir sandalye yok mu’ idi. Yokmuş. Gazete yönetmiş bir insan olarak, bir kurumun geçmişinde önemli görevler yapmış bir insanı yok saymak benim görüşüme göre iyi bir şey değil. Sadece bunu dile getirdim. Yazdığıma verilen tepkiyi tabi ki saygıyla karşılıyorum. Ama bu tepkiyi kaleme almak için harcanan çabanın yarısını da böylesine önemli bir kutlamada gazetenin kurucu ailesinden ve eski yönetiminden Emine Uşaklıgil’e davetiyenin niye ulaşmadığını tartışmalarında da yarar var. Ben davetiyelerin geç de olsa ulaştırılmasından çok memnunum. Keşke o davetiyeler gazetenin en uzun süre genel yayın yönetmenliğini yapan Hasan Cemal’e ve etik bir tartışmadan dolayı ayrılan eski Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’ya da ulaşaydı. Bence 100’üncü yılda çok şık bir hareket olurdu. Bu jest belki Hasan Cemal için de kitabında kullandığı ve eminim bugün kendinin de “keşke kullanmasaydım” dediği, bazı benim de eleştirdiğim ifadelerini düzeltmesine bir fırsat sağlardı. Cumhuriyet’in 100’ncü yılını kutluyor ve daha nice yıllara Cumhuriyet diyorum."