Gündem

Cumhurbaşkanlığı’ndan ‘nomofobi’ ve 'fomo' uyarısı

07 Kasım 2019 07:11

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, cep telefonundan kopmaktan aşırı korkma anlamına gelen ‘nomofobi’ ve başkalarının ne yaptığını sürekli izleme arzusu ‘fomo’ya karşı uyarılarda bulundu. Ofis, modern çağın hastalıklarından sayılan ‘nomofobi’ ve ‘fomo’dan korunmak için bir video hazırladı.

Hazırlanan videoda, “Sosyal medyada arkadaşlarınızın durumlarından sürekli haberdar mı olmak istiyorsunuz? Kendinizi takip etmekten alıkoyamıyorsanız fomo olabilirsiniz. Telefondan uzak kalamıyorsanız, haber alamadığınızda panikliyorsanız hatta korkuyorsanız nomofobi olabilirsiniz. Bunlar çağımızın yeni hastalıkları, sosyal medyanın tutsağı olmayın” uyarısı yapıldı.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki hanelerin yüzde 96’sında cep telefonu bulunduğu ve kullanım amaçları arasında sosyal medyanın ilk sırada yer aldığı belirtiliyor. Açılımı ‘Fear of missing out’ olan ‘fomo’ durumunda birey, diğerlerinin deneyimlediği şeylerden eksik kalma duygusu hissediyor ve başkalarının ne yaptığını sürekli olarak izleme arzusu duyuyor. ‘No mobile phobia’dan türetilen ‘nomofobi’ ise cep telefonu ile sağlanan iletişimden kopmaktan aşırı korkma anlamına geliyor.


TIKLAYIN - Nomofobi: İtalya'da, cep telefonu ve internete erişimden mahrum kalma korkusuna karşı önlem ve tedavi tasarısı

Diyanet de "Telefonun değil, eşinin yüzüne bak!" başlıklı video paylaştı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Twitter hesabından paylaştığı "Telefonun değil, eşinin yüzüne bak!" başlıklı videoda teknoloji bağımlılığı eleştiriliyor.

Videoda, bir kadının oturarak telefonla meşgul olan ve kendisiyle iletişimde bulunmayan eşine, çay ve kek getirdiği görülürken, eşinin telefonuna 'Biraz da eşinle ilgilensen' mesajının geliyor. Mesajın gelmesi üzerine ikilinin iletişime geçtiği görülüyor.