Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Sayın Esed" sürprizi: Zamanında ailece görüştük, yarın yine olmaz diyemem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Suriye arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulup kurulmayacağı sorusunda "Sayın Esed" çıkışıyla yanıt verdi

28 Haziran 2024 14:36

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulup kurulmayacağı sorusu üzerine "Nasıl ki biz Suriye ile ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar, bilirsiniz, Sayın Esed ile bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur" yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında "Sayın Esed" ifadesini kullanması dikkat çekti. 

"Kurulmaması için hiçbir sebep yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hz. Ali Camii’nde cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu. "Türkiye ve Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulur mu?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan:

"Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Biz Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz ve Suriye'nin de iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz. Çünkü Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur.

"Ailece görüşmelere varıncaya kadar Sayın Esed ile bu görüşmeleri yaptık"

Nasıl ki biz Suriye ile ilişkilerimizi çok çok canlı tuttuysak geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar, bilirsiniz, Sayın Esed ile bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi de bir derdimiz asla yok"

 

Ailecek tatil

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad, 2008 yılının ağustos ayında tatil için Bodrum'a gelmiş; o dönem başbakanlık görevini yürüten Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Bodrum Milas Havalimanı'nda çifti karşılamıştı. 

2005 yılında kararlaştırdıkları ailecek tatili, 2008 Ağustos'unda gerçekleştiren Beşar Esad-Esma Esad ve Tayyip Erdoğan-Emine Erdoğan çiftinin tatili öncesinde Rixos Hotel'de iki hafta süren hazırlıklar yapılmıştı. 

Yıllar sonra geçen yıl aynı kareye girdiler

2008'de verilen bu "aile fotoğrafının" üzerine, 2011'de iç savaşın başlaması ve iki ülke arasındaki tüm ilişkilerin kesilmesinin ardından iki lider geçen yıl ilk kez aynı kareye girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'ün kasım ayında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'ne katıldı. 

Erdoğan, aralarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da bulunduğu liderler ile "aile fotoğrafı" verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esad yıllar sonra aynı karede
 

CHP lideri Özgür Özel, "Esad'la görüşebilirim" demişti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Esad'la görüşebileceğini söylemişti.

TIKLAYIN | Esad açıklaması: Ben burada inisiyatif almaya hazırım

Özel, "Gidip Sayın Esad’la görüşüp Türkiye’yle bir masaya oturmasıyla ilgili net talebimizi iletip bu konuda kolaylaştırıcılık mı dersiniz, arabuluculuk mu dersiniz, ana muhalefet sorumluluğu mu dersiniz; bunu yapacağız. Çünkü masaya oturmadan bu sorun çözülmeyecek. Şöyle zorluklarımız var. Esad’ın Suriye’deki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin varlığıyla ilgili ön şartları var. O da meseleyi Türkiye açısından müzakere edilemez bir zemine çekiyor. Bunu da görmek lazım. Niye oturmuyorsun derken bunu da hatırlatayım. Yoksa Erdoğan dünya kadar laf etti ama ‘Esad’la yakında görüşebiliriz’ diyecek noktaya da geldi. Çünkü bu sorun artık Türkiye’nin taşıyamayacağı bir noktada. Türkiye’deki Suriye vatandaşlarının Suriye’ye dönmesi için şartlar neyse konuşulacak. Elbette bunun bir siyasi tarafı var. Esad’ın belli güvenceler vermesi gerekiyor. Türkiye’nin mutlaka bu konuda belli garantörlükleri ortaya koyması gerekebilir. Belki birtakım teşvikler ortaya koyabiliriz" demişti.